Forum Perpaduan SRNUMS Pupuk Pembudayaan Semangat Perpaduan

JUMAAT, 29 DISEMBER – Forum Perpaduan anjuran Sekretariat Rukun Negara Universiti Malaysia Sabah (SRNUMS) baru-baru ini mampu menjadi pemangkin terhadap memupuk dan membudayakan semangat perpaduan dalam kalangan siswa-siswi universiti.

SRNUMS dalam satu kenyataan menjelaskan, tujuan utama forum ini diadakan adalah untuk memberi kesedaran kepada masyarakat kampus khususnya siswa-siswi UMS berkenaan dengan keadaan semasa perpaduan di Malaysia.

“Dua orang ahli panel daripada Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) telah dijemput untuk mencakna cabaran-cabaran yang dihadapi dalam membudayakan perpaduan dalam masyarakat sekeliling.

“Forum tersebut mendapat maklum balas positif daripada siswa-siswi yang hadir dengan sesi soal jawab dimanfaatkan sepenuhnya untuk berinteraksi dan bertanyakan soalan berkaitan persoalan yang dibincangkan,” demikian menurut kenyataan tersebut.

Kenyataan itu turut menyebut lebih banyak program sedemikian yang melibatkan kerjasama agensi luar akan diadakan pada masa akan datang sebagai satu wadah pendedahan berkaitan isu kenegaraan oleh agensi berkaitan kepada siswa-siswi UMS.

Lebih 40 pelajar hadir pada forum yang berlangsung selama tiga jam di Auditorium Perpustakaan UMS.