AMUMS Catat 38,163 Pelawat, Jana RM324,740 sepanjang 2017

SELASA, 09 JANUARI – Akuarium dan Muzium Marin Universiti Malaysia Sabah (AMUMS) mencatatkan 38,163 kehadiran pengunjung  sepanjang tahun 2017.

Kurator AMUMS, Flora Anne Asalin berkata, jumlah tersebut merangkumi 28,285 pelawat warganegara dan 7,486 pelawat antarabangsa.

“Jumlah selebihnya terdiri daripada tetamu rasmi universiti, golongan Orang Kurang Upaya (OKU) serta warga UMS sendiri,” katanya ketika dihubungi media UMS.

Menurutnya, AMUMS juga berjaya menjana kewangan sebanyak RM324,740 melalui bayaran masuk yang dikenakan kepada setiap pelawat.

“Para pelawat warganegara Malaysia membayar tiket masuk RM10 bagi orang dewasa, manakala kanak-kanak dan pelajar berumur empat hingga 17 tahun serta warga emas masing-masing dikenakan bayaran RM5.

“Bagi pengunjung warganegara asing, tiket masuk ialah RM20 bagi orang dewasa, manakala kanak-kanak, pelajar dan warga emas RM10,” tambah Flora.

Katanya, Kedai Cenderahati Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), UMS juga telah dibuka di AMUMS bermula 18 November 2017 bagi para pelawat membeli tanda kenangan semasa datang berkunjung.

“Turut dijual di sini ialah tiket memancing dan riadah di Jeti UMS,” ujarnya.

AMUMS yang dikendalikan IPMB itu dibuka kepada orang ramai pada setiap hari kecuali Ahad dan cuti umum bermula pukul 9.00 pagi hingga 4.00 petang.