Sesi Town Hall UMS Platform Ketengah Idea Majukan Universiti

SELASA, 16 JANUARI – Sesi Town Hall Siri 1/2018 Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang berlangsung di Galeri Majlis pagi tadi mampu menjadi platform dalam kakitangan mengetengahkan pendapat yang mampu menyumbang kepada aspek memajukan universiti.

Sesi tersebut antara lain bertujuan untuk memberi peluang kepada warga UMS untuk terlibat dalam dialog konstruktif bersama pengurusan universiti, memberi ruang kepada individu dan pemegang taruh untuk mengemukakan pandangan, cadangan, hasrat dan harapan tentang bagaimana UMS bergerak ke hadapan dan terus cemerlang, mengumpul maklumat  sebagai rujukan untuk menambah baik pencapaian UMS serta sebagai bahan dalam merangka Pelan Strategik UMS 2018-2020 dan rangka-rangka atau pelan-pelan tindakan lain.

Dalam sesi pertama, Pengarah Pusat Pengurusan Strategik dan Komunikasi Korporat (PPSKK), Prof. Dr. Marcus Jopony memberi penerangan tentang pencapaian keseluruhan UMS pada tahun 2017,hasrat dan harapan, hala tuju strategik, dan cabaran universiti dalam mendepani tahun 2018.

Sesi kedua bersama Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin pula menerangkan tentang lima nilai teras UMS, iaitu Dynamic, Sustainable, Integrity, Justice dan Happiness Index, selain menyentuh tentang transformasi UMS ke arah universiti/industri 4.0, mempertingkat pengalaman holistik pelajar, dan Smart Eco UMS yang merangkumi Pengajaran dan Pembelajaran 4.0, Pentadbiran 4.0, dan Penyelidikan 4.0.

Sesi ketiga merupakan ruang soal jawab dan mengutarakan pendapat antara pegawai utama UMS dan para peserta yang hadir, yang menyaksikan beberapa isu dikupas sepanjang sesi tersebut antaranya tentang keperluan meneliti semula kurikulum akademik, pengajaran dan pembelajaran di universiti, serta mengukuhkan keterlibatan universiti dalam industri luar.

Sesi yang dikendalikan oleh Timbalan Pengarah PPSKK, Prof. Madya Dr. Abdul Hamid Ahmad sebagai moderator dihadiri oleh lebih 200 kakitangan terdiri daripada dekan-dekan fakulti, ketua-ketua jabatan, pusat, institut dan unit, ketua-ketua program, dan wakil Persatuan Pegawai Pengurusan dan Profesional (Bukan Akademik) UMS, Kesatuan Kakitangan Am, Persatuan Staf Akademik UMS dan Majlis Perwakilan Pelajar.