Pelajar UMSKAL Beri Impak Positif kepada Pembangunan Labuan

RABU, 17 JANUARI - Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli menghadiri program Sesi Ramah Mesra Ahli Parlimen Labuan Bersama Badan Kepimpinan Pelajar Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) di Hotel Tiara, baru-baru ini.

Majlis anjuran Sektor Hal Ehwal Pelajar (SHEP) UMSKAL itu diketuai Timbalan Naib Canselor (HEPA) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali.

Dalam ucapannya, Rozman yang juga Pengerusi Perbadanan Labuan berharap pelajar UMSKAL akan merebut ruang dan peluang dalam bidang pekerjaan dan perniagaan selepas mereka menamatkan pengajian kelak.

Katanya, pada tahun ini, ekonomi Labuan yang dijangka berkembang positif bakal memberikan lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan termasuk kepada graduan lepasan UMS Labuan.

Beliau juga yakin menerusi kemahiran dan kepakaran pelajar UMSKAL yang menuntut di Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan (FKAL) dan Fakulti Komputeran dan Informatik (FKI) akan dapat digunakan untuk membantu membangunkan Wilayah Persekutuan Labuan pada masa akan datang.

Sementara itu, Prof. Dr. Ismail mengingatkan pelajar UMSKAL agar sentiasa menjaga nama baik UMS, ibu bapa dan diri sendiri ketika menyertai apa jua program khususnya yang membabitkan masyarakat setempat.

Beliau yang mewakili Naib Canselor UMS, Prof Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin menasihatkan pelajar supaya menumpukan perhatian kepada pelajaran dan mengelak daripada terjebak dengan kegiatan yang boleh menjejaskan masa depan mereka.

Turut hadir Timbalan Pengarah UMSKAL, Prof. Madya Dr. Geoffrey Harvey Tanakinjal; Pengarah Jabatan Pengurusan Sumber Manusia, Perbadanan Labuan, Norsiah Udin; Timbalan Pengarah Kolej Matrikulasi Labuan, Hamizar Tahir; dan Naib Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS, Mohd Fadzil Mohd Arfah.

Seramai 34 pelajar UMS Labuan termasuk pemimpin MPP dan Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa menghadiri perjumpaan tersebut.

Sumber: Azri Onn