UMS Bina Rumah Komuniti CSR Masyarakat Kurang Mampu

ISNIN, 22 JANUARI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) tampil menjayakan projek tanggungjawab sosial korporat (CSR) melalui pembinaan Rumah Komuniti kepada seorang penduduk kurang berkemampuan di Kampung Pantai Mas, Kota Belud.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, rumah berkonsepkan Sistem Bangunan Berindustri (IBS) itu merupakan yang pertama pada tahun ini sebelum tiga lagi buah rumah komuniti yang akan dirasmi sekali gus diserahkan pada bulan Februari.

“Selain Kota Belud, tiga lagi Rumah Komuniti ini bertempat di daerah Sipitang, Tawau dan Sandakan yang dibina melalui inisiatif Jabatan Hal Ehwal Pelajar UMS bersama sukarelawan pelajar,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam majlis Penyerahan Projek Perumahan Rumah Komuniti kelmarin yang disempurnakan Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Datuk Seri Panglima Dr. Mohd Salleh Said Keruak.

Datuk Dr. D Kamarudin berkata, Rumah Komuniti pertama itu diserahkan kepada Rodzlee Adkil, 36 yang berkerja sendiri dengan pendapatan kurang RM500 sebulan.

“Penerima ini berdasarkan pemilihan bersama dengan Pejabat Daerah Kota Belud di bawah e-Kasih. Semoga sumbangan ini dapat mengurangkan lagi beban yang ditanggung beliau sekeluarga,” jelasnya.

Dalam pada itu,  Datuk Seri Panglima Mohd Salleh dalam ucapan perasmiannya memuji usaha UMS untuk tampil membantu masyarakat yang tidak bernasib baik.

Katanya, Rumah Komuniti tersebut merupakan projek rumah percuma yang diagihkan kepada keluarga miskin.

“Usaha UMS menggunakan teknologi berkenaan wajar dipuji kerana bukan sahaja menjimatkan perbelanjaan tetapi juga dapat membantu golongan yang kurang berkemampuan memiliki rumah sendiri selain dapat membantu kerajaan dalam merancakkan lagi usaha pemilikan rumah untuk rakyat,” katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Usukan.

Hadir sama pada majlis itu, ADUN Tempasuk yang juga Pembantu Menteri Kepada Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Kementerian Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Musbah Haji Jamli; Timbalan Naib Chanselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Prof. Dr. Ismail Ali; serta Pegawai Daerah Kota Belud, Abdul Gani Itam.