FKSW UMS Lantik Mizz Nina Ikon Kemanusiaan dan Keamanan

ISNIN, 22 JANUARI – Mizz Nina atau nama sebenar Shazrina Azman dilantik menjadi Ikon Kemanusiaan dan Keamanan oleh Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) di Dewan Resital, Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Menurut Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim, pelantikan Mizz Nina sebagai ikon kemanusiaan amat bertepatan berdasarkan perjuangan beliau yang berterusan bagi menegakkan hak kemanusiaan di seluruh dunia khsususnya mereka yang dilanda musibah.

“Pelantikan Mizz Nina ini diharap dapat memberi suntikan semangat kepada para pelajar untuk menyertai lebih banyak aktiviti kemanusiaan di luar sana,” katanya ketika ditemui media selepas penyampaian watikah pelantikan tersebut.

Penyampaian watikah telah disempurnakan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin.

Prof. Datuk Dr. D Kamarudin turut melahirkan rasa bangga dengan pelantikan itu sambil menyatakan ia mampu membangkitkan lagi semangat mahasiswa di UMS untuk lebih cenderung mengadakan aktiviti kemasyarakatan.

Turut hadir, Pendaftar UMS, No’man Hj. Ahmad; Bendahari UMS, Zallifah Shadan; dan Ketua Pustakawan UMS, Dg. Rukiah Ag. Amit.