UMS-DBKK Tandatangan MoU Tingkatkan Kerjasama

RABU, 24 JANUARI- Pelbagai lagi bidang kerjasama bakal terjalin antara Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) melalui Memorandum Persefahaman (MoU) yang ditandatangani semalam.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin berkata, bidang kerjasama itu merangkumi penyelidikan, kebudayaan, pendidikan, pelancongan, penjanaan, khidmat masyarakat, latihan serta program-program yang dipersetujui secara bersama.

“Kerjasama ini akan memberi peluang pelaksanaan pelbagai aktiviti dan penganjuran program berimpak tinggi antara UMS dan DBKK,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis tersebut yang diadakan di salah sebuah hotel di Kota Kinabalu.

Katanya, hubungan yang terjalin itu sekali gus memantapkan lagi kerjasama sedia ada dan yang bakal dianjurkan bersama pada masa yang akan datang.

“Untuk pengetahuan semua, kerjasama pintar di antara UMS dan DBKK sudah lama terjalin.

“Sebelum ini pelbagai aktiviti telah dianjurkan bersama seperti Perarakan Berjubah sempena Majlis Konvokesyen UMS, aktiviti-aktiviti kemasyarakatan yang melibatkan para pelajar UMS seperti pembersihan Sungai Likas dan Sungai Inanam serta Program Gap Year,” tambah Prof. Datuk Dr. D Kamarudin.

Sementara itu, Mayor DBKK, Datuk Yeo Boon Hai berharap jalinan persefahaman itu dapat memberi impak positif bukan hanya kepada kedua belah pihak tetapi juga menjurus kepada masyarakat di sekitar bandar raya Kota Kinabalu.

“Antaranya kita hendak berkongsi kepakaran, teknologi pengetahuan dan kemahiran dalam meningkatkan perkhidmatan yang terbaik kepada warga bandar raya Kota Kinabalu,” ujarya.

Majlis menandatangani MoU itu turut disaksikan Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri merangkap Menteri yang bertanggungjawab kepada DBKK, Datuk Ir. Edward Yong Oui Fah.

Hadir sama, Penolong Naib Canselor UMS, Prof. Dr. Marcus Jopony; Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad dan Ketua Pengarah DBKK, Joannes Solidau.