IR 4.0 Perlu Seiring Pembangunan Nilai Kemanusiaan: Prof. Tan Sri Dzulkifli

JUMAAT, 26 JANUARI - Revolusi Industri (IR) 4.0 bukan hanya untuk diri sendiri dan organisasi tetapi ia perlu menyeluruh termasuk dalam aspek kemanusiaan dan kesatuan ummah.

Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Prof. Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak berkata, perkembangan teknologi perlu seiring dengan perkembangan nilai etika masyarakat sekali gus merapatkan lagi hubungan yang sedia ada di antara satu sama lain.

“Perkembangan teknologi ini mempunyai pelbagai impak positif namun dalam masa yang sama juga terdapat kesan yang boleh memberi impak sampingan kepada kehidupan.

“Sebagai contoh, revolusi industri pasti akan memudahkan banyak urusan harian dari segi masa dan tenaga, namun ketagihan kepada teknologi seperti telefon pintar dan internet akan menyebabkan kita sentiasa hanya berada dalam lingkungan diri sendiri yang akhirnya mengikis nilai-nilai murni dalam hidup bermasyarakat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramah pada Program Kepimpinan Bersama Pegawai Pentadbiran Universiti Malaysia Sabah: Tenaga Kerja di Era Revolusi Industri 4.0 di Galeri Majlis UMS, pagi tadi.

Justeru, Prof. Tan Sri Dzulkifli menyatakan bahawa  kesempurnaan dalam IR 4.0 hanya boleh dicapai sekiranya teknologi yang ada diseimbangkan dengan nilai-nilai etika kemanusiaan.

“Saya suka mengambil contoh dengan amalan di Britain yang menekankan aspek nilai keselamatan dan nilai etika sebagai dua perkara penting yang perlu sentiasa ada sejajar dalam revolusi teknologi mereka.

“Jika dilihat semasa belum ada teknologi, kita  sememangnya agak meriah, tetapi sekarang kita lebih suka berseorangan oleh kerana tidak dapat menguruskan diri terhadap ketagihan teknologi,” tambahnya sambil menyifatkan perkara sedemikian yang perlu dibendung dalam IR 4.0.

Terdahulu, Pendaftar UMS, No’man Datuk Haji Ahmad dalam ucapannya berkata, UMS akan sentiasa berusaha untuk sama-sama menyahut saranan kerajaan ke arah menjayakan IR 4.0.

“Justeru, kita harus mengukuhkan jati diri dan mempunyai pemahaman yang jelas ke arah matlamat ini,” katanya sambil memuji inisiatif Persatuan Pegawai Pengurusan Profesional Universiti Malaysia Sabah (PPUMS) dan Bahagian Sumber Manusia Jabatan Pendaftar UMS terhadap penganjuran program tersebut.

Program yang dihadiri lebih 150 kakitangan pegawai pentadbiran UMS turut dijayakan bersama dengan Kesatuan Kakitangan Am Universiti Malaysia Sabah (KEKAUMAS).