25 Pelajar BTI Lawat EVIC UMS

ISNIN, 29 JANUARI – Seramai 25 pelajar Kursus Perlesenan Pemandu Pelancong, Borneo Tourism Institute (BTI) mengadakan Lawatan Sambil Belajar dan Interaksi Universiti-Industri di Pusat Informasi Pelawat EcoCampus UMS (EVIC), baru-baru ini.

Rombongan itu telah disambut Timbalan Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus UMS, Kueh Boon Hee yang kemudiannya memberikan taklimat berkaitan latar belakang UMS, konsep penjenamaan UMS sebagai EcoCampus serta pengenalan Pelancongan EcoCampus UMS.

“UMS menggunakan aplikasi pintar media sosial untuk tujuan promosi dan inisiatif kelestarian kampus selain menyediakan kemudahan sewaan basikal elektrik (Electric Pedal Assisted Bicycles) sebagai pengangkutan hijau dalam kampus,” kata Kueh Boon Hee.

Bercakap kepada media selepas itu beliau berkata, program lawatan BTI ke EVIC juga amat menepati aspirasi Transformasi Universiti-Industri 4.0 UMS ke arah memperhebatkan penglibatan langsung universiti dalam industri.

“Suntikan ilmu hijau dalam industri pelancongan oleh UMS selari dengan hasrat terkini Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang menyeru sinergi ilmu-industri-insan sekali gus memantapkan kerelevanan UMS sebagai institusi pengajian tinggi komprehensif yang memberikan impak signifikan kepada pembangunan sosial, ekonomi malahan pemuliharaan alam semula jadi di Sabah dan negara secara amnya,” jelas Kueh Boon Hee.

Sementara itu, Pengurus BTI, Yvonne Chew memaklumkan kesemua pelajarnya amat berpuas hati dengan program lawatan tersebut yang disifatkannya mampu memperkasakan ilmu pengetahuan dan pemahaman mereka untuk persediaan sebagai pemandu pelancong yang lebih berketrampilan kelak.

“Saya bagi pihak ahli rombongan lawatan mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih atas penerimaan rombongan kami dan kesudian untuk mengadakan perkongsian ilmu yang sangat bermanfaat ini,” ujarnya.

Pada program itu, rombongan pelajar BTI turut dibawa melawat sekitar Taman EcoCampus UMS.

Untuk rekod, EVIC merupakan sebuah pusat informasi yang merupakan destinasi persinggahan pertama setiap pelawat yang berkunjung ke UMS.

EVIC juga antara lain untuk membantu menjana pendapatan universiti melalui Pelancongan EcoCampus UMS.

Sumber: Kueh Boon Hee, Pusat Pengurusan EcoCampus