Pensyarah Harumkan Nama UMS di Peringkat Antarabangsa

KHAMIS, 01 FEBRUARI - Nama Universiti Malaysia Sabah (UMS) terus dikenali di peringkat antarabangsa melalui pelbagai pencapaian yang dikecapi.

Terbaru, nama UMS diharumkan melalui pembentangan kertas kerja yang sangat menyakinkan oleh Profesor Madya Dr. Hjh. Norazah Mohd Suki dari Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan di 2nd Recent Research in Business and Technology Management International Conference  ​(BIZTEM 2018).

Beliau telah dinobatkan sebagai Pembentang Terbaik melalui pembentangan kertas kerja bertajuk “Halal Cosmetic Products: Do Knowledge and Religiosity Affect Consumers’ Attitude and Intention to Use?”.

Dalam pembentangannya, beliau telah membicarakan hasil penyelidikannya yang menyatakan bahawa sikap adalah peramal yang paling kuat dalam mempengaruhi niat pengguna menggunakan produk kosmetik halal, di samping aspek seperti pengetahuan dan religiositi.

“Dengan mempunyai sikap positif terhadap produk kosmetik halal, pengguna sentiasa melihat kepada label halal itu sebelum mengambil keputusan untuk membeli sesuatu produk.

“Pemakaian produk kosmetik halal ini juga adalah amat penting bagi pengguna, tambahan pula keputusan untuk menggunakannya adalah atas pilihan mereka sendiri,” kata Profesor Madya Dr. Hjh. Norazah.

Beliau turut menyuarakan rasa kesyukuran atas penerimaan anugerah itu yang disifatkannya sebagai di luar jangkaan.

“Terima kasih atas sokongan rakan-rakan dan UMS, kejayaan ini adalah untuk kita semua dalam usaha untuk terus mengharumkan nama universiti sehingga ke peringkat antarabangsa,” ujarnya.

Program selama tiga hari itu berlangsung di salah sebuah hotel di Kota Kinabalu.