MyProspec 2018 Bantu Pelajar Fikir Secara Kritis dan Kreatif

SELASA, 13 FEBRUARI – Program Malaysian Professional Prospect Convention (MyProspec) 2018 anjuran  Kelab Rakan Pustaka (KRP) dengan kerjasama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM) baru-baru ini mampu membantu membangunkan potensi diri belia tempatan dalam memilih kerjaya yang akan diceburi kelak.

Menurut Pengarah Program MyProspec, Syahrul Fitri Abdul Sukor,  program itu bertujuan memberi idea dan inisiatif untuk membangunkan potensi diri dan minat para pelajar Asasi dan Matrikulasi dalam memilih kerjaya yang bakal mereka ceburi kelak.

“Penganjuran MyProspec 2018 ini juga dilihat mampu menjadi platform para peserta untuk terus meningkatkan kebolehan diri sekali gus menjadi contoh kepada golongan belia di seluruh negara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis tersebut yang berlangsung di Dewan Resital UMS.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pustakawan Kanan UMS, Zawawi Tiyunin ketika berucap merasmikan penutupan majlis itu berharap agar semua peserta dapat memanfaatkan segala ilmu yang telah diperoleh selain sentiasa melibatkan diri dalam aktiviti seumpama itu yang disifatkannya mampu membuka minda untuk berfikiran jauh, kreatif dan kritis.

“Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan tahniah kepada semua pihak yang bertungkus lumus dalam merealisasikan penganjuran program pendedahan kerjaya ini yang mana dapat membangunkan potensi diri dan minat para pelajar asasi, matrikulasi, pra-universiti dan diploma  dalam memilih kerjaya mereka nanti,” tambah beliau.

Program MyProspec 2018 turut menampilkan usahawan yang sudah terbukti kejayaannya, antaranya ialah Ketua Pegawai Eksekutif MASwings, Datuk Aminuddin Zakaria; Ketua Pegawai Eksekutif Yun Fook Resources, Datuk Yap Yun Fook; Mufti Negeri Sabah, Sahibus Samahah Datuk Bongsu Aziz Hj. Jaafar; dan Pengerusi Yayasan Dana Kebajikan Muslim Malaysia (YDKMM), Mohd. Syafiq Zainal.

Program yang berlangsung selama sehari itu disertai 120  peserta dari sekitar Kota Kinabalu termasuk pelajar Pusat Persediaan Sains dan Teknologi UMS, Kolej Tingkatan 6, Institut Tahfiz Al-Quran Sabah (ITQAS), Sekolah Menengah (SM) All Saints dan pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Sabah

Program tersebut juga turut mengadakan pameran pendidikan yang disertai oleh institut pengajian tinggi awam dan swasta.

Turut hadir pada majlis itu, Pengarah YDKKM, Sittilin Salleh; Penasihat Kelab Rakan Pustaka UMS, Md. Sazali Md. Salleh; dan Pengerusi Kelab KRP UMS, Zulhisham Faridzuan Abdul Majid.