NBOS UMS-DBKK Jayakan Program Pengindahan dan Pelestarian Kg. Kobuni

SELASA, 6 MAC - Seramai 42 pelajar dan kakitangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mengambil bahagian dalam Program Pengindahan dan Pelestarian bersama masyarakat Kampung Kobuni baru-baru ini.

Acara itu yang dianjurkan Program Pengurusan Pelancongan, Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) dan Pusat Penyelidikan Pelancongan Borneo, UMS dilangsungkan dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK).

Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Pascasiswazah FPEP, Dr. Kamisan Pusiran berkata kerjasama itu memberi tumpuan kepada pembinaan kolam mata air semula jadi, melukis mural di kawasan awam dan membersihkan Sungai Inanam dan Sungai Kobuni.

“Kerjasama ini juga merupakan satu usaha Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) Pelancongan Berasaskan Komuniti Kota Kinabalu antara UMS – DBKK sekali gus membantu merealisasikan Kampung Kobuni sebagai sebuah destinasi pelancongan baru di Sabah.

“Dalam masa yang sama, pengalaman para pelajar dalam program ini sudah pasti memberi suntikan semangat dan inspirasi untuk meneruskan bidang pilihan mereka serta mempertingkatkan rasa tanggungjawab sosial dalam diri,” katanya.

Dr. Kamisan berucap demikian ketika merasmikan program tersebut.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kg. Kobuni, Aji Rumbuton berkata sokongan UMS amat berharga dalam menyediakan kampung tersebut menceburi industri pelancongan.

“Sebelum ini, UMS dan DBKK telah datang untuk membimbing kami dalam membentuk dan mempakejkan produk pelancongan.

"Justeru, kami telah bercita-cita untuk menjadi salah satu destinasi pelancongan di Sabah khususnya di Kota Kinabalu apatah lagi Kg. Kobuni ini juga mempunyai pengalaman sebagai tuan rumah kepada ramai pelawat dari pelbagai sekolah di seluruh negara selain pernah memenangi ‘Anugerah Desa Sejahtera' peringkat daerah pada tahun 2014," katanya.

Salah seorang pelajar Pengurusan Pelancongan UMS, Mohd. Adzham Fathy Abdul Halim turut memuji usaha yang diadakan universiti dengan DBKK.

“Pengalaman bekerjasama dengan masyarakat setempat dan DBKK adalah sangat istimewa bagi saya dan sekali gus menambah minat untuk mempelajari lebih lanjut tentang perancangan dan pembangunan pelancongan," jelasnya.

Kg. Kobuni terletak di Inanam dan berdekatan dengan air terjun Kionsom serta Kampung Budaya Mari-Mari.

Pada tahun lalu, kampung ini telah memenangi Anugerah Kampung Terbersih dalam pertandingan Kampung Bebas Sampah anjuran DBKK.

Hadir sama Pengerusi Program merangkap Pensyarah Kanan FPEP UMS, Dr. Awangku Hassanal Bahar Pengiran Bagul; Pengarah Pusat Penyelidikan Borneo UMS, Prof. Dr. Jennifer Chan Kim Lian dan Pengarah Biro Ekonomi, Pelancongan dan Perhubungan Antarabangsa DBKK, Fauziahton Awang Samad.

Sumber: FPEP