SPADA, FPP UMS Anjur Program Komuniti “Menentang Dadah”

SELASA, 13 MAC - Pengaruh dadah boleh menjejaskan institusi kekeluargaan dan memusnahkan masa depan individu yang terlibat, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Membakut, Datuk Haji Mohd Arifin Haji Mohd Arif.

Menurut beliau, orang ramai harus menghindari musuh nombor satu negara itu yang nyata mampu memberi pelbagai kesan negatif kepada mereka yang terlibat dan masyarakat di sekelilingnya.

“Justeru, saya berharap agar semua belia di daerah ini dapat mengelakkan daripada penyalahgunaan najis dadah ini,” katanya ketika merasmikan Program Komuniti Pelajar di Dewan Masyarakat

Pekan Membakut baru-baru ini.

Datuk Ariffin juga berharap agar pihak UMS dapat meneruskan program-program sedemikian di daerah itu pada masa-masa akan datang.

Program yang bertemakan “Kami Menentang Dadah” dianjurkan Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui pelajar Speciality Programme for Alcohol and Drug Abuse (SPADA) dengan kerjasama Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (PEMADAM) dan Kedai Motor Hin Lee Membakut.

Program yang dihadiri 300 belia Membakut turut diisi dengan sesi pameran anti dadah dan beberapa slot ceramah termasuk ceramah bertajuk “Penyalahgunaan Syabu” yang disampaikan Pensyarah Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) UMS, Prof. Madya Dr. Mohd. Nazri Mohd Daud.

Hadir sama pada program itu, Pengarah SPADA UMS, Mejar Ismail Merah; Penolong Pegawai Daerah Membakut merangkap Pengerusi PEMADAM Daerah Membakut, Hj Sanudin Hj Ismail; Pengarah Bersama Perhimpunan Membakut,  Chiam Moi Fah; serta Ketua-ketua Daerah dan Kampung sekitar Membakut.