UMS, MTIB Bakal Bekerjasama Dalam Bidang Reka Bentuk Kayu

RABU, 14 MAC - UMS bakal memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) bersama Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) pada April depan bagi menjalin kerjasama erat dalam reka bentuk kayu dan perabot.

Dekan Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA), Prof. Dr. Baba Musta berkata langkah itu selaras dengan hasrat UMS mewujudkan program latihan berkaitan reka bentuk kayu berkonsepkan program 3 Universiti 1 Industri (3U1I) dalam pengambilan pelajar akan datang.

“Program ini melibatkan pelajar program Teknologi dan Industri Kayu yang akan terpilih untuk diberi peluang kepada mereka mengasah lagi kemahiran serta kreativiti sekali gus memberi peluang kepada mereka untuk diserap di mana-mana syarikat mahupun industri perabot,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas merasmikan Seminar ‘Professional Design Programme (PDP)’ di Galeri Majlis, UMS baru-baru ini.

Dalam pada itu, beliau berkata Seminar PDP anjuran bersama UMS dan MTIB tersebut adalah bagi memberikan kesedaran dan pendedahan terhadap seni dalam reka bentuk kayu dan perabot.

“Diharapkan penganjuran program sebegini mampu merangsang dan memperkembangkan potensi penghasilan produk berasaskan kayu yang lebih berkualiti dan setanding dengan produk antarabangsa,” katanya.

Seramai lima pereka perabot profesional dari Itali, Australia dan Belgium berkongsi ilmu bersama lebih 200 pelajar FSSA dan Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan dalam seminar tersebut.

Hadir sama Pengarah Bahagian Pembangunan Industri MTIB, Haji Mahpar Atan dan Ketua MTIB Wilayah Sabah, Mazree Iman.