JAKMAS KKTM Anjur Program Pengurusan Jenazah

KHAMIS, 15 MAC – Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Mustapha (KKTM), Universiti Malaysia Sabah (UMS) menganjurkan Program Pengurusan Jenazah 2017/2018 di Dewan Utama kolej kediaman tersebut baru-baru ini.

Pengarah Program, Norhisam Hashimudin berkata, penganjuran program itu bertujuan memberi pendedahan kepada tatacara pengurusan jenazah yang betul kepada pelajar UMS.

“Melalui program ini juga diharapkan sedikit sebanyak dapat membantu para pelajar menjalankan kewajipan fardhu kifayah untuk berbakti kepada masyarakat pada masa akan datang,” katanya dalam satu kenyataan.

Program yang bermula seawal jam 7.00 pagi itu dikendalikan oleh penceramah jemputan daripada Pusat Islam UMS, Ustaz Jimmis Jumaat.

Dalam ceramahnya beliau menerangkan tiga perkara yang harus segera dilakukan setiap individu Muslim, pertama hendaklah menikahkan segera anak perempuan bila sampai waktunya, yang kedua melunaskan hutang piutang dan ketiga adalah menyegerakan pengurusan jenazah.

“Di sini dapat dilihat betapa pentingnya menyegerakan pengurusan jenazah dan ia dituntut oleh setiap individu yang masih hidup kepada yang telah meninggal dunia, ingatlah setiap yang hidup pasti akan merasai mati,” tambahnya sebelum menutup sesi ceramah tersebut.

Program sehari itu disertai seramai 42 pelajar dari Kolej Kediaman Tun Mustapha, Kolej Kediaman Excellent dan Kolej Kediaman Angkasa.