Siswa-siswi Digesa Rebut Peluang Dalam Ekonomi Digital

JUMAAT, 16 MAC – Siswa-siswi Universiti Malaysia Sabah (UMS) digesa untuk merebut peluang dalam industri dan ekonomi digital yang semakin berkembang maju di negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), Datuk Yasmin Mahmood berkata, ini kerana industri digital dan teknologi maklumat semakin memainkan peranan penting dalam aspek kehidupan seharian, serta turut mengubah landskap bidang perniagaan pada masa kini.

“Dunia pada hari ini berhubung dengan secara aktif melalui pelbagai aplikasi seperti Facebook, Twitter, YouTube, Instagram dan sebagainya, dan elemen-elemen ini turut diguna pakai dalam bidang perniagaan masa kini.

“Teknologi seperti Mobile Wallet dan Virtual Reality juga mula diguna pakai dalam perkhidmatan perniagaan di luar negara, menjadikan ekonomi digital di negara ini berpotensi untuk berkembang maju melalui permintaan terhadap pelbagai teknologi serba canggih dalam bidang perniagaan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu siri ceramah CEO Talk bertajuk “Championing Malaysia’s Digital Economy” di Dewan Kuliah Pusat Ke-2.

Tambah beliau, pihak kerajaan juga telah memperkenalkan pelbagai inisiatif seperti eUsahawan dan eRezeki bagi membuka peluang kepada rakyat untuk turut serta dalam ekonomi digital sekali gus membantu memperkembangkan perniagaan mereka serta menambah pendapatan individu.

“Industri kreatif juga semakin berkembang luas dengan pelbagai animasi tempatan seperti Upin Ipin, Boboiboy dan sebagainya turut mendapat pasaran di luar negara,” ujar beliau.

Lebih 500 pelajar hadir pada sesi ceramah yang turut dihadiri Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin.