Alumni UMS Penerima Anugerah Mosti 2018

JUMAAT, 16 MAC – Dengan tekad dan kesabaran mengusahakan perniagaan Aquafarm, alumni Universiti Malaysia Sabah (UMS), Azizul Julirin cemerlang apabila beliau terpilih sebagai penerima anugerah “MOSTI SOCIAL INNOVATION 2018”  daripada Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) baru-baru ini.

Kejayaan itu menyaksikan Azizul yang juga pelajar Fakulti Sains dan Sumber Alam UMS dari tahun 2006 hingga 2010 turut menerima geran sebanyak RM200,000 dari MOSTI.

“Perniagaan Aquafarm ini merupakan ladang bercirikan Aquaponik iaitu gabungan sistem akuakultur dan hidroponik yang pertama di Sabah.

“Saya terinspirasi untuk memulakan perniagaan dengan konsep mesra alam ini selepas menimba pengalaman semasa menjalani latihan industri di Jepun,” katanya ketika ditemui media.

Azizul berkata, beliau menanam coral lettuce, pak-choi, green tomato, raspberry dan beberapa sayuran lain di dalam rumah hujan bersama-sama dengan ternakan ikan dan udang lobster.

Katanya, konsep ini menjadikan tanaman lebih subur tanpa menggunakan baja dan racun perosak.

“Kebaikan menggunakan kaedah Aquaponik ini adalah dalam jangka panjang kaedah ini jauh lebih jimat, tanaman bebas baja dan racun perosak serta cepat mengeluarkan hasil iaitu sekitar dua hingga tiga minggu.

“Aquaponik yang diusahakan ini berjaya menarik minat pelawat dalam dan luar negara antaranya dari Jepun, dan setiap pelawat diberi peluang untuk memilih sayur segar untuk dibawa balik,” jelasnya.

Tambah beliau, hasil tanaman yang diusahakan juga sudah mendapat permintaan di negara Brunei.

Azizul turut menyediakan khidmat nasihat dan bimbingan kepada sesiapa yang berminat untuk mempelajari perniagaan aquaponik tersebut.

“Saya ingin mengajak orang ramai khususnya para alumni UMS untuk mempelajari dan melibatkan diri dalam perniagaan ini sekali gus memperkembangkan lagi bidang perniagaan aquafarm ini bersama-sama,” ujarnya.

Sehubungan itu, mereka yang berminat boleh menghubungi Pusat Alumni UMS di talian 017-6809371.