5RCCS2018 Platform Bincang Tindakan Iklim Dan Kelestarian Kampus

SELASA, 20 MAC – Persidangan “5th Regional Conference on Campus Sustainability” 2018 (5RCCS2018) yang menghimpunkan ahli-ahli akademik serantau mampu mengetengahkan lagi pelbagai idea dan kajian yang menjurus kepada usaha kelestarian serantau.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, usaha kelestarian sememangnya merupakan satu komitmen kepada masyarakat dan alam sekitar.

“Sangat penting untuk kita menggunakan dan menguruskan kepelbagaian sumber alam dengan penekanan terhadap aspek kelestarian.

“Usaha ini tidak mungkin berhasil tanpa penglibatan khusus oleh pihak kerajaan dari segi aspek penggubalan peraturan dan undang-undang serta pembangungan infrastruktur dan modal insan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan perasmian persidangan tersebut yang disampaikan Dekan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin di Bilik Seminar Institut Penyelidikan Bioteknologi, pagi tadi.

Beliau menambah, UMS juga turut terlibat secara langsung dalam cabaran terhadap kelestarian melalui inisiatif EcoCampus dan peningkatan terhadap kelestarian kampus.

“UMS juga konsisten dalam matlamatnya untuk menjadikan para pelajar, komuniti setempat dan pemegang taruh sebagai agen kepada pengurangan aktiviti manusia terhadap alam sekitar,” ujar beliau.

Persidangan selama dua hari itu disertai seramai 120 peserta dari 32 universiti, kolej dan institusi dari beberapa negara luar antaranya dari Filipina, Jepun, Thailand dan Indonesia dengan 58 kertas kerja dan 10 poster akademik dibentangkan.