Kolej Kediaman Excellent UMS anjur Program Interaksi Sosial di Kg Numbak

KHAMIS, 29 MAC - Exco Kebajikan Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Excellent Universiti Malaysia Sabah (UMS) menganjurkan Program Interaksi Sosial bersama Kanak-Kanak di Kampung Numbak baru-baru ini.

Pengarah Program, Siti Irra Shahirah Mohd Yasin berkata, program kemasyarakatan tersebut melibatkan penyertaan seramai 150 pelajar sekolah Numbak Vision Centre yang turut dijayakan 23 ahli jawatankuasa pelaksana yang terdiri daripada barisan kepimpinan Kolej Kediaman Excellent.

“Objektif utama penganjuran program ini adalah untuk memberi peluang kepada pelajar kolej kediaman ini beramah mesra dengan kanak-kanak Kampung Numbak.

“Di samping itu, ia juga sebagai satu wadah memupuk sifat kasih sayang dan prihatin terhadap golongan yang kurang bernasib baik khususnya kanak-kanak yang terpinggir dari arus kemajuan dek kerana status kerakyatan mereka di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Menurut Siti Irra, pelbagai pengisian menarik pada program tersebut seperti sesi ramah mesra bersama pelajar-pelajar Numbak Vision Centre serta pemberian sedikit sumbangan buku kepada pihak sekolah tersebut.

“Program Interaksi Sosial ini merupakan satu program bersiri yang mana siri ke-2 nanti dijadualkan berlangsung pada bulan Mei depan,” tambahnya yang juga Yang Dipertua JAKMAS Kolej Kediaman Excellent.

Turut hadir pada program itu, Pengetua Numbak Vision Centre, Firdaus Acha @ Graham. S dan Timbalan Pengetua Kolej Kediaman Excellent, Mohd. Hilmey Saili.