JAKMAS KKTM Bantu Memperkasa Pelajar Siswi

JUMAAT, 6 APRIL – Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Kolej Kediaman Tun Mustapha (KKTM), Universiti Malaysia Sabah (UMS) menganjurkan bengkel Pertahanan Diri bersempena dengan program Hari Siswi di dewan Utama Kolej Kediaman Tun Mustapha, UMS baru-baru ini.

Menurut pengarah bengkel tersebut, Nur Syafiqah Diana Sanim, penganjurannya antara lain bertujuan untuk memberi pendedahan kepada siswi tentang pentingnya mempunyai ilmu pengetahuan yang luas berkaitan dengan seni mempertahankan diri.

“Golongan siswi kini perlu melengkapi diri dengan ilmu mempertahankan diri supaya tidak dilihat lemah pada pandangan kaum lelaki di luar sana,” katanya.

Pada program itu, seorang jurulatih Shorinji Kempo dari Sabah Shorinji Kempo Association, Athirah Ahmad Zukhi telah memberi tunjuk ajar mengenai ilmu seni mempertahankan diri apabila diserang musuh.

Sementara itu, Pengetua Kolej Kediaman Tun Mustapha, Kol (PA) Dr. Mohamad Nizam Nazarudin berkata, kaum wanita sememangnya berperanan penting dalam mencorak masa depan negara apatah lagi wanita merupakan pengasuh dan pendidik generasi muda yang bermula dari institusi kekeluargaan seterusnya ke alam masyarakat sebenar.

“Justeru, kedudukan kaum wanita yang semakin penting dalam pelbagai bidang yang diceburi maka sedikit sebanyak program Hari Siswi ini dapat membantu memperkasakan siswi bukan saja untuk bersaing dengan kaum lelaki tetapi turut sama membangunkan generasi muda masa kini,” Katanya semasa melancarkan program tersebut.

Seramai 232 siswi bersama ahli jawatankuasa JAKMAS telah menjayakan program sehari itu.

Hadir sama, dua orang tetamu jemputan yang merupakan Pegawai Perubatan Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu, Dr. Gunasunthari Ganeson dan Hanita Gahoon serta Yang Dipertua JAKMAS, Mohamad Azad Hafiz Ismail.