Warga UMS Manfaatkan Program Sehari Bersama LHDN

SELASA, 10 APRIL - Kira-kira 120 staf Universiti Malaysia Sabah (UMS) menghadiri program Sehari Bersama Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) anjuran Jabatan Bendahari dan Jabatan Pendaftar pagi tadi.

Program tersebut bertujuan memberi pendedahan serta ruang kepada kakitangan UMS untuk mengetahui dengan lebih lanjut maklumat berkaitan cukai dan e-filing.

Menurut Pendaftar UMS,  No'man Hj. Ahmad, adalah menjadi tanggungjawab kepada semua kakitangan UMS untuk membayar cukai seperti yang dikehendaki.

“Saya menyeru kakitangan UMS untuk membayar cukai agar kita dapat menjalankan tanggung jawab kita sekali gus dapat membantu masyarakat dan negara,” katanya ketika berucap merasmikan program tersebut.

Beliau turut menyarankan Jabatan Bendahari dan Jabatan Pendaftar untuk menyemak dan meneliti semula kelayakan serta tangga gaji para kakitangan UMS agar mereka dapat menyelesaikan pembayaran cukai dengan mudah.

“Sebagai majikan, pihak UMS harus membantu para kakitangan untuk menyemak kelayakan potongan cukai berjadual (PCB) ini,” tambahnya.

Program yang diadakan di Megalab Perpustakaan UMS itu turut menyediakan kaunter khidmat pelanggan daripada agensi-agensi seperti Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Pusat Zakat Sabah, LHDN, Bahagian Sumber Manusia Jabatan Pendaftar, Kaunter Seksyen Perkhidmatan Kakitangan Jabatan Bendahari, Hospital UMS, Pusat Pelaburan dan Endowmen UMS, dan Pusat Alumni UMS.

Taklimat e-filing dan Potongan Cukai Berjadual (PCB) turut disampaikan oleh tiga Pegawai Khidmat Pelanggan dari LHDN Kota Kinabalu, Muliadi Mohtar, Munirah Ahmad dan Md Tarmizi Abdullah.

Hadir sama pada majlis tersebut Dekan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin; Timbalan Ketua Pustakawan Kanan UMS, Zawawi Tiyunin; dan Timbalan Pengarah Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan (JPP) UMS, Hj. Firdaus Abdullah serta pegawai-pegawai kanan UMS.