Naib Canselor Pertimbangkan Bajet untuk PESETIA

ISNIN, 16 APRIL - Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin mengumumkan akan mempertimbangkan peruntukan belanjawan untuk kegunaan Persatuan Setiausaha UMS (PESETIA).

Beliau berkata pihaknya akan berbincang dan cuba menyediakan keperluan tersebut supaya majlis penghargaan untuk para setiausaha di UMS dapat dianjurkan pada setiap tahun.

“Saya akan cuba pastikan ada bajet untuk PESETIA anjurkan majlis ataupun program setiap tahun sebagai menghargai sumbangan ahli-ahli PESETIA dalam membantu kerja ketua-ketua pentadbir di UMS,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Seminar Setiausaha 2018 “Women Empowerment : Inspired to Inspire” anjuran PESETIA di Hotel Le Meridien Kota Kinabalu baru-baru ini.

Menurut beliau, seseorang setiausaha bukan sekadar membantu dalam menguruskan hal berkaitan kerja di pejabat malah sekali gus menjadi seorang rakan kerja yang karib dan dipercayai untuk menyimpan rahsia-rahsia berkaitan kerja, peribadi dan keluarga.

“Setiausaha hendaklah sentiasa proaktif, aktif serta efektif di samping dedikasi dengan kerjaya masing-masing kerana seseorang setiausaha juga diibaratkan sebagai mata dan telinga kepada sebuah organisasi,” katanya.

Selain itu, beliau turut menghargai sumbangan para setiausaha dalam era Revolusi Industri 4.0 yang dilihat dapat melengkapkan teknologi hebat bersama ciri-ciri kemanusiaan dan kewanitaan.

“Tanpa penglibatan golongan setiausaha yang kebanyakannya wanita, teknologi pasti akan hambar. Dalam kita mengejar kecekapan dan kepantasan dalam kerjaya hari ini, pasti tidak menarik kalau tidak ada penglibatan golongan wanita,” tambahnya.

Justeru beliau berharap perkongsian yang disampaikan melalui seminar tersebut dapat dimanfaatkan oleh para peserta disamping menyuntik motivasi untuk memberikan perkhidmatan yang cemerlang pada organisasi masing-masing.

Seramai 50 setiausaha mengikuti seminar tersebut yang terdiri daripada kakitangan di Universiti Malaysia Sabah, Universiti Malaysia Sarawak, Universiti Teknologi Mara, Universiti Utara Malaysia, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Kementerian Pendidikan Tinggi, Lembaga Tabung Haji, Perbadanan Aset Keretapi Selangor, Lembaga Pemasaran Pertanian Sabah, Markas Angkatan Kapal Selam Pangkalan TLDM Teluk Sepanggar dan Perkhidmatan Global Pendidikan Malaysia.

Turut hadir Pendaftar UMS, No’man Hj Ahmad.