Pendidikan Keamanan dan Hak Asasi  Diharap Jadi ciri Utama di IPT

RABU, 25 APRIL - Pendidikan berkaitan keamanan dan hak asasi kemanusiaan diharapkan menjadi ciri-ciri utama dalam institusi pengajian tinggi pada masa hadapan, kata Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin.

Menurut beliau, UMS juga ingin melahirkan dan menyediakan graduan yang boleh berhadapan pelbagai cabaran yang tidak menentu pada masa akan datang.

“Oleh itu, seminar ini memainkan peranan penting bagi menyediakan gambaran mengenai cabaran masa depan pada graduan,” katanya ketika menyempurnakan perasmian Seminar ‘Strengthening Human Right and Peace Research and Education in ASEAN/Southeast Asia’ (Shape Sea) dan UMS National ‘Addressing Inequalities For Peace and Justice, di Galeri Bangunan Canselori, kelmarin.

Datuk Kamarudin berkata, tahun ini UMS menerusi Program Hubungan Antarabangsa akan mengadakan kerjasama dengan The International Committee of The Red Crescent (ICRC).

Katanya, kerjasama seumpamanya akan membolehkan lebih banyak aktiviti diadakan bersama dari segi pengajaran berkaitan undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan sebagainya.

“Dengan adanya latihan akademik dan industri seumpamanya, saya yakin pelajar UMS akan lebih bersedia dalam pembangunan negara selain menjadi warga dunia yang bertanggungjawab.

Beliau turut memaklumkan penglibatan UMS dalam rangkaian  Shape Sea akan menyediakan platform kepada institusi itu menyumbang kepada sasaran keseluruhan wilayah berkenaan.

Turut hadir pada program itu Wakil Malaysia ke ASEAN Intergovernmental Commission On Human Right, Edmund Bon Tai Soon.