IPMB UMS Anjur Program Latihan Bencana Alam Tsunami

ISNIN, 21 MEI - Program Latihan Bencana Alam Tsunami anjuran Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mampu memberi pemahaman tentang ancaman tsunami dan langkah-langkah yang perlu dilakukan apabila menghadapi bencana tersebut.

Menurut Pengarah IPMB, Prof. Dr. Rossita Shapawi, program tersebut dianjurkan bertujuan sebagai latihan kepada warga UMS serta memahami dan lebih peka mengenai peranan Pasukan Tindakan Kecemasan (ERT).

“Melalui program seumpama ini para peserta dapat menimba ilmu terutama mengenai tatacara menyelamat rakan-rakan yang trauma dan hampir lemas, serta memaklumkan kepada orang ramai lokasi yang tepat jika berlakunya ancaman bencana alam seperti tsunami,” katanya.

Tambah beliau, penganjuran program tersebut turut membuka peluang kepada jalinan kerjasama yang baik dengan agensi luar seperti Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Jabatan Meteorologi.

Program yang dianjurkan buat julung kalinya di peringkat UMS itu diadakan dengan kerjasama Bahagian Keselamatan UMS, Pusat Rawatan Warga UMS, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Jabatan Meteorologi Kota Kinabalu.

Seramai 208 orang terdiri daripada kakitangan dan pelajar UMS, pelawat dan orang awam menyertai program latihan tersebut.

Sumber: IPMB