AS Galakkan Warga Sabah Sertai Program YSEALI

KHAMIS, 28 JUN - Amerika Syarikat (AS) meluaskan kerjasamanya dengan Malaysia dalam pelbagai isu, terutama perkara berkaitan alam sekitar, kesihatan awam dan keselamatan.

Duta Besar Amerika Syarikat, Kamala Shirin Lakhdhir berkata, selain itu kedutaan AS di Malaysia turut memberi fokus terhadap pembelajaran bahasa Inggeris untuk anak muda di Sabah dan menggalakkan mereka melanjutkan pelajaran di AS.

“Kami ingin menggalakkan lebih ramai warga Sabah untuk memohon menyertai program Inisiatif Pimpinan Muda Asia Tenggara (YSEALI) bagi menyemarakkan hubungan di rantau ini,”katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program sehari bersempena ‘America Day Field Trip’ di Perpustakaan Universiti Malaysia Sabah kelmarin.

Menurut beliau sehingga kini, lebih 7,000 rakyat Malaysia menyertai program AS di bawah YSEALI.

Program bersempena ‘America Day Field Trip’ di UMS tersebut turut diisi dengan pelbagai aktiviti seperti kursus permainan papan selaju (skateboarding), ceramah kerjaya sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) serta seminar tentang pengajian di AS.

“Program ini mendorong pelajar sekolah menengah untuk berfikir tentang apa yang ingin mereka lakukan pada masa akan datang di universiti dan kolej serta membuka peluang untuk mereka melanjutkan pembelajaran di Malaysia dan AS,” tambahnya.

Beliau turut berkesempatan membuat kunjungan hormat ke pejabat Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin di Bangunan Canselori.

Turut mengiringi beliau, Ketua Pustakawan UMS, Puan Dayang Rukiah Awang Amit.