500 Bakal Haji Berkampung di UMS

SELASA, 3 JULAI – Seramai 500 bakal jemaah haji mengikuti Kursus Perdana Haji 1439H/2018M Peringkat Zon Pantai Barat Negeri Sabah anjuran bersama Lembaga Tabung Haji (TH) dan Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Kursus tersebut dirasmikan Yang Di Pertua Negeri Sabah, Tun Datuk Seri Panglima (Dr) Haji Juhar Datuk Haji Mahiruddin.

Dalam ucapannya beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada TH atas komitmen memastikan semua program dan aktiviti para bakal haji dilaksanakan dengan jayanya.

“Saya berharap penganjuran kursus-kursus haji seperti ini sebagai medan mempersiapkan bakal-bakal tetamu Allah dengan ilmu berkaitan ibadat haji dan umrah.

“Ilmu yang diperoleh daripada kursus ini amat penting agar bakal-bakal haji tidak menghadapi masalah ketika melaksanakan ibadat haji di Tanah Suci nanti,”  katanya.

Beliau turut berpesan agar bakal-bakal haji sentiasa menjaga kesihatan dan membawa bekalan ubat yang mencukupi kerana ibadat haji memerlukan kekuatan fizikal terutama semasa di Arafah, Muzdalifah dan semasa melaksanakan ibadat melontar di Jamrah.

Turut hadir pada majlis itu Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Mohd. Shafie Apdal; Menteri Undang-undang dan Hal Ehwal Anak Negeri, Datuk Aidi Mokhtar; Mufti Negeri Sabah, Datuk Bongsu Aziz Jaafar; Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan, Jabatan Kewangan Lembaga TH, Datuk Rozaida Omar; dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof.