Bengkel “Early Childhood” Bantu Kanak-kanak Belajar Muzik

KHAMIS, 19 JULAI – Bengkel “Early Childhood Music Level II” anjuran bersama Program Muzik Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS); Unit Penyelidikan Warisan Borneo UMS; dan The Music Place yang mengaplikasikan pendekatan bertaraf dunia amat sesuai dilaksanakan dalam pembelajaran muzik di peringkat perkembangan awal kanak-kanak.

Menurut Dekan FKSW, Prof. Dr. Ismail Ibrahim, pendekatan tersebut sekali gus membantu kanak-kanak untuk mempelajari pelbagai cara meningkatkan kemahiran menyanyi berasaskan lagu rakyat, lagu kanak-kanak dan lagu yang berbentuk permainan.

“Melalui bengkel ini, guru muzik dapat meningkatkan kemahiran praktikal semasa melakukan aktiviti “hands-on” dengan alat-alat perkusi muzik khas.

“Di samping itu, guru muzik juga dapat meningkatkan kefahaman perkembangan muzik awal kanak-kanak melalui aktiviti pergerakan badan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan perasmian bengkel tersebut yang dibacakan oleh Timbalan Dekan (Penyelidikan dan Inovasi) FKSW, Prof. Madya Dr. Dzurizah Ibrahim.

Beliau turut mengalu-alukan kehadiran peserta seramai 42 orang yang terdiri daripada guru muzik dari Korea Selatan, Macau, China, Brunei, Semenanjung Malaysia dan Sabah.

Bengkel yang dikendalikan oleh pensyarah di University of Hawaii, Prof. Dr. Loong Chet Yeng berlangsung selama lima hari dan akan berakhir pada esok.