Kerjasama UMS-MASwings Bantu Jenamakan UMS Di Peringkat Global

KHAMIS, 26 JULAI – Kerjasama melalui Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan MASwings Sdn Bhd yang ditandatangani pada 21 April lalu mampu memangkin aspirasi untuk menjadikan UMS sebagai jenama global melalui publisiti dan imej korporat.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, ini adalah satu strategi dan pendekatan inovatif untuk meningkatkan kedudukan UMS sebagai universiti bereputasi antarabangsa setanding dengan universiti lain yang ada di Malaysia.

“UMS dan MASwings juga telah merangka dan melaksanakan sinergi strategik dalam bidang Mobiliti Pelajar serta Program Internship; Publisiti dan Imej Korporat; Latihan dan Pengembangan; Penyelidikan; Kebudayaan dan Kesenian; Pendidikan; Pelancongan; Khidmat Masyarakat; Kebolehpasaran Graduan; Sukan dan Rekreasi; dan Perkhidmatan Penerbangan berteraskan bidang yang bersesuaian dengan syarikat penerbangan.

“Walaupun ini bukan inisiatif komersial, MASwings telah menyediakan platform untuk UMS dalam bidang reka cipta, kreativiti dan projek seni berimpak tinggi,” katanya.

Belia berkata demikian dalam ucapan sempena Majlis Pelancaran Logo dan Motto UMS di Pesawat MASwings yang disempurnakan oleh Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Hj Mohd Shafie Apdal di Perkarangan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) baru-baru ini.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif MASwings, Aminuddin Zakaria berkata pihak MASwings amat gembira dengan usaha UMS yang bersedia bekerjasama dengan MASwings, khususnya berkaitan sepuluh bidang kerjasama yang dipersetujui dalam MoU antara kedua-dua pihak yang bertujuan untuk kebaikan dan pembangunan modal insan di negeri Sabah.

“Untuk itu, MASwings akan menawarkan tambang khas kepada semua warga UMS iaitu diskaun khas terhadap tambang bagi penerbangan MASwings, dan kami menyasarkan untuk menyediakan tawaran tersebut bermula 1 Ogos ini,” katanya.

Turut hadir pada majlis pelancaran tersebut Menteri Pelajaran dan Inovasi Negeri Sabah, Datuk Dr. Yusof Yacob, Ahli-ahli Lembaga Pengarah UMS, Pegawai-pegawai Utama dan Kanan UMS serta Para Pegawai MASwings Sdn.Bhd.