Penganjuran Seminar AAICP Bincangkan Budaya dan Psikologi Masyarakat

JUMAAT, 27 JULAI - Penganjuran Seminar The 9th Asian Association Of Indigenous and Cultural Psychology Conference (AAICP) amat tepat sebagai medan perkongsian pengetahuan bagi membincangkan tentang masalah budaya dan psikologi masyarakat dunia pada masa kini.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal berkata, seminar itu merupakan platform yang baik untuk berkongsi dan membincangkan idea dalam membantu meningkatkan kualiti hidup masyarakat tanpa mengorbankan nilai budaya sendiri.

“Evolusi teknologi dan telekomunikasi pada hari ini menjadikan hidup yang mudah menjadi lebih kompleks, tidak dinafikan memberi kesan yang baik dengan menjana pekerja produktif yang bertindak pantas dalam apa jua keadaan sebagai tuntutan kehidupan.

“Walau bagaimanapun, kehidupan yang moden ini perlu dibayar dengan harga yang tinggi, mereka yang tidak bersedia serta tidak dapat menyesuaikan diri akan ketinggalan dan mendatangkan konflik kepada diri mereka tentang pengertian kebahagiaan hidup,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pembantu Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah, Jenifer Lasimbang.

Justeru, Datuk Seri Mohd. Shafie berharap peserta seminar dapat membincang dan menganalisis faktor-faktor untuk mempromosi kesihatan, kebahagiaan dan kualiti hidup yang relevan dengan kehidupan masyarakat Asia.

Seminar tiga hari itu meyaksikan penyertaan seramai 341 peserta pelbagai negara termasuk Korea, Jepun, Taiwan, Itali, Kanada, United Kingdom, Amerika Syarikat, Hong Kong, India, Indonesia, Australia dan Malaysia.

Dengan tema “Promoting Health, Happiness and Quality of Life: Psychology, Social and Cultural Perspectives”, seminar itu merupakan anjuran gabungan kerjasama AAICP, Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Cyberjaya University College of Medical Sciences.

Hadir sama Dekan Fakulti Psikologi dan Pendidikan UMS, Profesor Dr. Mohd. Dahlan A Malek; Presiden AAICP, Profesor Dr. Uichol Kim; dan Pengerusi Persidangan, Profesor Dr. Rosnah Ismail.