Penduduk Kampung Tudan Berpeluang Jadi Usahawan Inovasi

SELASA, 21 OGOS - Penduduk Kampung Tudan Kiulu berpeluang menjadi usahawan berinovasi dalam produk berasaskan mulberi dengan kewujudan kilang mini pertama di Sabah.

Kilang Mini Kampung Tudan merupakan hasil kerjasama antara para penyelidik Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan komuniti Kampung Tudan dengan disokong dan dibantu Yayasan Inovasi Malaysia (YIM).

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Prof. Dr. Shahril Yusof berkata, seramai 150 penduduk Kampung Tudan yang juga ahli Koperasi Kampung Tudan Berhad, terlibat dalam projek menghasilkan lebih 10 jenis produk berasaskan mulberi seperti teh, jem dan mulberi kering.

Projek yang mendapat geran sebanyak RM320,000 menerusi YIM tersebut dibangunkan bagi membantu penduduk kampung itu bergiat aktif dalam aktiviti keusahawanan berasaskan alam sekitar terutamanya eko pelancongan.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap sempena Majlis Penyerahan Kilang Mini Kampung Tudan di Tuaran.

Majlis itu disempurnakan Setiausaha Bahagian Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan iklim, Suhaimi Hamzah.

Hadir sama Naib Presiden Kanan YIM, Sharmila Mohamed Salleh.