UMS Korban 8 Ekor Lembu

KHAMIS, 23 OGOS – Sebanyak 8 ekor lembu dikorbankan oleh pihak Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersempena dengan sambutan Aidiladha peringkat UMS 1439H/2018M.

7 ekor lembu disembelih di perkarangan Masjid UMS pagi tadi, manakala seekor lembu lagi diberikan kepada warga INTAN Sabah.

Menurut Pegawai Hal Ehwal Islam UMS, Ustaz Mohammad Fazri Abdul Hamid, acara penyembelihan pada pagi tadi melibatkan seramai lebih 60 warga kakitangan UMS yang membantu bagi melancarkan kerja-kerja penyembelihan, melapah dan pengagihan daging.

“Penglibatan golongan muda dalam acara ibadah korban pada kali ini amat menggalakkan, dan perkembangan ini sesuatu yang positif memandangkan tenaga muda sememangnya diperlukan bagi aktiviti-aktiviti menumbangkan lembu-lembu korban tersebut,” katanya.

Dalam pada itu, Ustaz Fazri turut berharap agar lebih ramai melibatkan diri dalam aktiviti penyembelihan dan ibadah Korban pada masa akan datang.

Sementara itu, salah seorang petugas Korban, Muhd. Fahami Iqhwan Mayasin ketika ditemui media berkata, beliau amat berbesar hati kerana berpeluang untuk turut serta dalam pelaksanaan acara korban pada kali ini.

“Saya sangat teruja kerana ini adalah pengalaman saya kali pertama menyertai ibadah ini, dan saya harap dapat membantu lagi pada masa akan datang,” ujar beliau.

Majlis kemudiannya berakhir dengan jamuan makan yang diadakan selepas solat Zohor.