FPSK – JaPen Sabah Rai Kemerdekaan Melalui Perlawanan Persahabatan Bola Sepak

JUMAAT, 07 SEPTEMBER - Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) meraikan sambutan kemerdekaan dengan menganjurkan perlawanan persahabatan bola sepak bersama pasukan dari Jabatan Penerangan (JaPen) Negeri Sabah baru-baru ini.

Dekan FPSK, Prof. Dr. Mohd. Saffree Jeffree berkata, selain sebagai satu pengisian untuk menunjukkan semangat patriotik kepada negara, ia juga sebagai medan bagi mengukuhkan lagi ikatan silaturahim bersama kakitangan khususnya dari JaPen Sabah.

“Dalam masa yang sama, acara ini sekali gus sebagai sahutan terhadap amalan membudayakan gaya hidup sihat dan cergas yang dilihat mampu menyumbang kepada peningkatan darjah kegembiraan kakitangan FPSK.

“Saya berterima kasih kepada JaPen kerana sudi meluangkan masa bermain bersama kita dan semoga program-program seumpama ini akan dapat diteruskan pada masa-masa akan datang.

“Setinggi-tinggi terima kasih juga diucapkan kepada Pusat Sukan UMS kerana menyediakan Stadium UMS untuk perlawanan persahabatan ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan perlawananan tersebut.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Khidmat Pengurusan dan Kewangan JaPen Sabah Patrick Laing berkata, adalah menjadi harapan agar menerusi program tersebut meningkatkan jalinan kerjasama dengan UMS di samping memupuk kesedaran terhadap semangat kebangsaan dan hari kemerdekaan.

Beliau yang juga pengurus pasukan bola sepak JaPen turut berterima kasih atas undangan FPSK untuk mengadakan perlawanan bola sepak bersama pasukan mereka.

Perlawanan itu berlangsung sengit yang menyaksikan kedua-dua pasukan saling berbalas serangan.

Namun tuah lebih memihak kepada FPSK yang berjaya memenangi perlawanan dengan keputusan 6-3.

Perlawanan persahabatan itu turut dihadiri oleh Timbalan Dekan HEP dan Jalinan Komuniti FPSK, Prof. Dr. Kew Seih Teck; Timbalan Dekan Akademik FPSK, Dr. Fairrul Kadir; dan Timbalan Pendaftar FPSK merangkap penyelaras aktiviti kemerdekaan peringkat fakulti, Hasmi Hashim.

Selain perlawanan persahabatan, antara kerjasama lain dengan JaPen Sabah adalah sesi perkongsian ilmu tentang kemerdekaan yang disampaikan Pegawai Penerangan Bahagian PBU, Tuan Durahim Hj Jaman yang dihadiri kira-kira 50 staf FPSK.