FPSK Anjur Promosi Kesihatan di Pitas

KHAMIS, 13 SEPTEMBER - Seramai 14 pelajar Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan promosi kesihatan di Kampung Kalumpang, Pitas baru-baru ini.

Kesemua pelajar daripada bidang perubatan dan kejururawatan itu berkampung selama 10 hari bagi menjalankan pemeriksaan dan taklimat kesihatan kepada penduduk setempat.

Program anjuran bersama Kawasan Rukun Tetangga (KRT) kampung  itu dan FPSK telah dirasmikan oleh Pegawai Perpaduan Daerah Kota Marudu/Pitas, Nasiruddin Ahmad.

Dalam ucapannya, Nasiruddin memuji usaha kedua-dua pihak atas penganjuran program yang memberi manfaat kepada masyarakat khususnya penduduk kampung.

Sementara itu, Penyelaras Program merangkap Pensyarah Kanan FPSK,  Dr. Meryll Grace Lansing, sambutan dan kerjasama daripada penduduk kampung adalah  amat memberangsangkan.

Bagi Dekan FPSK, Prof. Dr. Saffree Jeffree pula memaklumkan program sedemikian akan diteruskan dari masa ke semasa sebagai wadah  untuk pelajar dan warga UMS menabur bakti kepada masyarakat setempat.

Turut hadir ke majlis perasmian itu, Pengerusi KRT Kampung Kalumpang, Dzulfikri Mohd. Hairi dan Penolong Pegawai Perpaduan Daerah, Alvin Roy Ibrahim.