APACPH Beri Peluang Tangani Cabaran Bidang Kesihatan Awam

KHAMIS, 13 SEPTEMBER - Cabaran yang menghalang kemajuan bidang perubatan di rantau Asia Pasifik boleh ditangani dengan perubahan pemikiran yang lebih inovatif.

Menurut Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Mohd Shafie Apdal, sudah tiba masanya untuk semua pihak berkepentingan saling bekerjasama dalam pembangunan kesihatan awam.

“Penyelidikan saintifik yang berterusan dalam bidang kesihatan awam mampu menghasilkan kajian yang lebih baik,” ujarnya.

Selain itu, beliau berkata pengamal perubatan awam juga dapat menjalani latihan yang sewajarnya serta mencapai tahan kesihatan terbaik di rantau ini.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Pembukaan Kali ke-50 Persidangan Jubli Emas ‘Asia-Pasific Academic Consortium For Public Health’ (APACPH) 2018 yang menampilkan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) sebagai tuan rumah pada tahun ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pembantu Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Norazlinah Arif.

“Saya percaya, visi APACPH untuk mendapat tahap kesihatan yang tinggi di semua negara dalam rantau Asia Pasifik mampu tercapai. Usaha ini juga sudah tentu membawa manfaat luas kepada seluruh negara di rantau ini termasuklah Sabah secara khususnya,” tambah beliau.

Katanya, menerusi pelbagai usaha, Malaysia telah berjaya memperoleh pencapaian yang memberangsangkan dalam memperbaiki tahap kesihatan rakyat.

“Malaysia mempunyai sistem penyampaian penjagaan kesihatan sama rata yang merangkumi liputan perkhidmtaan komprehensif,” jelasnya.

Sementara itu, Naib Canselor UMS Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata penjagaan kesihatan pada hari ini perlu lebih berinovatif untuk menangani isu semasa.

“Menerusi persidangan ini, ia mampu menjadi platform terbaik untuk menyelesaikan palbagai isu dan cabaran berkaitan kesihatan awam,”ujarnya.

Beliau turut menambah, pelbagai pihak perlu mengambil peluang untuk mendapatkan perkembangan terkini dan belajar dari amalan semasa yang terbaik serta strategi kesihatan awam yang memberi kesan di rantau Asia-Pasifik.