Persidangan APACH Jadi Pemangkin Pengurusan Kesihatan Awam Asia Pasifik

JUMAAT, 14 SEPTEMBER - Persidangan Jubli Emas Konsortium Akademik Kesihatan Awam Asia Pasifik (APACH) diharap mampu menjadi pemangkin bagi pengurusan yang lebih baik dalam cabaran kesihatan awam di rantau ini.

Menteri Pendidikan dan Inovasi Sabah, Datuk Dr. Yusuf Yacob berkata, kewujudan APACH sangat membantu semua negara di rantau Asia Pasifik, termasuk Sabah dan Malaysia amnya untuk meningkatkan pengurusan isu kesihatan awam ke tahap yang lebih baik.

“Walaupun Malaysia telah banyak mencapai peningkatan dalam penjagaan kesihatan, tetapi kami masih mempunyai beberapa ancaman kesihatan terutama dari segi penyakit berjangkit dan tidak berjangkit,” katanya.

Beliau berucap demikian pada majlis makan malam persidangan itu di salah sebuah hotel di Kota Kinabalu, semalam.

Datuk Dr. Yusuf turut mengucapkan tahniah kepada APACH atas pencapaian untuk menganjurkan persidangan jubli emas tersebut.

“Saya tahu ia memerlukan ketekunan yang tinggi dan kerja keras untuk mencapai tahap ini.

“Saya yakin persidangan ini pastinya menjadi pemangkin ke arah meningkatkan kapasiti serantau untuk meningkatkan pengurusan dan membendung secara berterusan cabaran kesihatan awam yang utama,” ujar beliau.

Hadir sama pada majlis itu, Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin; Dekan FPSK UMS, Prof. Dr. Saffree Jeffree; dan Pengerusi Jawatankuasa Penganjur merangkap Ketua Jabatan Komuniti dan Perubatan Keluarga, Datuk Dr. Yusof Haji Ibrahim.