Sambutan Hari Ozon Sedunia Bina Tingkah Laku Hijau dan Lestari

RABU, 26 SEPTEMBER – Sambutan Hari Ozon Sedunia 2018 Peringkat Negeri Sabah yang diadakan baru-baru ini mampu membina minda, nilai jati diri dan tingkah laku hijau dan lestari  kepada semua peserta yang terdiri daripada kalangan generasi muda.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, sambutan peringkat negeri Sabah itu merupakan satu lagi output positif dalam iltizam ke arah merealisasikan tuntutan agenda EcoCampus, bukan hanya untuk warga universiti bahkan untuk semua golongan muda yang belajar di institusi pengajian tinggi yang ada di Kota Kinabalu dan negeri Sabah amnya.

“Program hari ini telah dimeriahkan dengan penyertaan kira-kira 150 peserta dari Universiti Teknologi MARA (UiTM) Sabah, Politeknik Kota Kinabalu, Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kota Kinabalu serta Institut Kemahiran Mara (IKM) Kota Kinabalu di samping para pempamer (Ozone Stations) terdiri daripada Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang berteraskan penglibatan belia.

“Sehubungan itu, saya berharap agar para peserta memanfaatkan sebaik mungkin peluang ini untuk memperluaskan kesedaran dan memperkasakan pengetahuan berkaitan dengan ozon sepanjang program ini berlangsung. Syabas dan tahniah juga kepada semua jawatankuasa pelaksana bersama dari Jabatan Alam Sekitar Negeri Sabah dan Pusat Pengurusan EcoCampus UMS yang telah menjayakan penganjuran program ini,” katanya.

Beliau berucap demikian ketika merasmikan sambutan tersebut di Pantai Pusat Pembangunan Luar (ODEC) UMS.

Terdahulu, Pengarah Jabatan Alam Sekitar Negeri Sabah, Tunku Khalkausar Tunku Fathahi dalam ucapannya berkata, bersempena sambutan Hari Ozon Sedunia itu, beberapa kempen kesedaran turut diadakan bertujuan untuk menyampaikan maklumat berkaitan kepentingan melindungi lapisan ozon dan bahan-bahan yang boleh merosakkan lapisan ozon serta pendedahan kepada para pelajar berhubung dengan usaha-usaha kerajaan dalam melindungi lapisan tersebut.

“Usaha memelihara dan pemuliharaan alam sekitar adalah tanggungjawab kita bersama, setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada pihak UMS atas kerjasama selaku penganjur bersama bagi program ini, dan harapan saya agar kerjasama seumpama ini akan terus kekal dan akan membawa impak positif yang lebih besar dalam memupuk kesedaran masyarakat terhadap alam sekitar,” katanya.

Turut hadir, Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, Prof. Madya Dr. How Siew Eng dan Timbalan Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus,  Kueh Boon Hee.