181 Pelajar Baharu B40 UMS Terima Bantuan Kebajikan

KHAMIS, 27 SEPTEMBER – Seramai 181 pelajar baharu Universiti Malaysia Sabah (UMS) kategori isi rumah 40% terendah (B40) menerima bantuan kebajikan bagi membantu mereka memulakan kehidupan sebagai pelajar tahun pertama di kampus UMS.

Menurut Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, UMS melalui Jabatan Hal Ehwal Pelajar telah memperuntukkan sebanyak RM36,200 daripada Tabung Kebajikan Pelajar untuk disumbangkan kepada 181 pelajar B40 dengan setiap seorang akan mendapat sebanyak RM200.

“Jadikanlah sumbangan ini sebagai satu dorongan dan suntikan semangat untuk berusaha dengan lebih gigih dan seterusnya mendapat kejayaan yang cemerlang dalam akademik dan peningkatan dalam pembangunan sahsiah diri di universiti.

“Kemiskinan keluarga tidak seharusnya menjadi satu alasan untuk tidak meneruskan pengajian, bahkan kita perlu belajar daripada kesilapan dan kejadian yang menimpa serta harus merancang nasib diri kerana kalau kita gagal merancang, bermakna kita merancang untuk menemui kegagalan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Penyampaian Bantuan Kebajikan Dan Ramah Mesra Pelajar B40 UMS di Dewan Bankuasi, UMS.

Ujar beliau, peluang yang diberikan untuk meneruskan pengajian di universiti hendaklah digunakan sebagai landasan untuk memperbaiki kehidupan, dan pihak universiti sentiasa sedaya-upaya berusaha untuk membantu pelajar-pelajar yang memerlukan.

Penyampaian bantuan kebajikan kepada kesemua pelajar tersebut disempurnakan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam Sabah (MUIS), Datuk Seri Panglima Dr. Hasbullah Taha.

Hadir sama pada majlis itu Ahli Lembaga Pengarah UMS, Datin Hajah Nurlaila Said; Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali; dan Pendaftar UMS, No’man Ahmad.