Hari Bebas Kenderaan Inisiatif UMS Ke Arah Memupuk Komuniti Rendah Karbon

RABU, 03 OKTOBER – Hari Kebebasan Kenderaan Kali Ke-2 anjuran Pusat Pengurusan EcoCampus Universiti Malaysia Sabah (UMS) mampu memupuk ke arah komuniti rendah karbon melalui program kesedaran terhadap pencemaran udara yang berpunca daripada bahan api fosil.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, kelebihan komuniti rendah karbon adalah lebih kepada mengurangkan impak pelepasan antropogenik akibat aktiviti manusia yang menyumbang kepada perubahan iklim.

“Sebagai contoh, penggunaan tenaga adalah berpunca daripada penjanaan sumber bahan api fosil, seperti kenderaan bermotor.

“Penggunaan sumber ini secara berlebihan akan menyebabkan lebih banyak pelepasan karbon ke atmosfera, seterusnya mewujudkan haba terperangkap, sekali gus menggalakkan pemanasan global,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan perasmian sempena program tersebut, yang disampaikan oleh Pengarah Pusat Pengurusan EcoCampus, Prof. Madya Dr. How Siew Eng di Auditorium Perpustakaan, UMS.

Beliau menambah, pelaksanaan program tersebut juga adalah sebagai inisiatif universiti untuk menjadikan kampus UMS sebagai kawasan yang lebih baik dan kondusif bagi seluruh warga universiti dengan mengurangkan jejak karbon serta meningkatkan kesedaran tentang pengangkutan mapan.

“Selain itu, program ini juga bertujuan untuk mempromosikan kesedaran komuniti UMS mengenai keperluan untuk mengubah sifat kembara bagi mengurangkan kesan negatif penggunaan kenderaan ke atas alam sekitar.

“Justeru, adalah diharapkan dengan terlaksananya program ini, para pelajar khususnya akan memberikan respon yang baik dalam membudayakan ‘green living’ dalam kehidupan sebagai seorang pelajar yang unggul serta peka dengan pelbagai isu semasa berkaitan alam sekitar baik di dalam mahupun di luar kampus,” ujar beliau.

Hadir sama pada majlis tersebut Ketua Penolong Pengarah Cawangan Pengangkutan dan Trafik, Jabatan Kerja Raya, Alan Wong Thien Len; dan Timbalan Dekan Fakulti Kejuruteraan UMS, Dr. Abu Zahrim Yaser.