Pasukan ABE Ungguli Tenis Sukan Staf UMS 2018

ISNIN, 8 OKTOBER – Kontinjen pasukan ABE yang terdiri daripada gabungan Bahagian Audit Dalam, Jabatan Bendahari dan Pusat Pelaburan dan Endowmen Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengungguli acara tenis pada kejohanan Sukan Staf UMS 2018 apabila dinobatkan sebagai johan keseluruhan dalam acara tersebut.

Lebih manis, kejayaan tersebut dicatat dengan kecemerlangan kontinjen ABE membolot tempat pertama bagi kesemua kategori yang dipertandingkan iaitu menerusi perseorangan lelaki, beregu lelaki, beregu wanita, dan beregu campuran.

Pada acara akhir bagi perseorangan lelaki, pemain utama ABE, Mohd. Fadely Chin berjaya menewaskan pemain berpengalaman dari kontinjen Fakulti Psikologi dan Pendidikan, Prof. Madya Dr. Muhammad Suhaimi Taat dalam perlawanan yang cukup sengit dengan keputusan pro-set 7-4.

Meneruskan kejayaan tersebut gandingan sensasi beregu campuran Onnin Osthen dan Donna Totu yang menewaskan kontinjen Black Panthers, Dr. Joko Sulistyo dan Natasa Hazelny dengan kiraan 8-4.

Rentak kecemerlangan kontinjen ABE diteruskan oleh beregu wanita yang menyaksikan gandingan pemain muda Jeniffer Leonard dan Zulin Jiwin terpaksa berhempas pulas sebelum berjaya dengan kemenangan 8-4 menewaskan wakli kontijen Black Panthers, Roslinda Sanan dan Siti Norlizah Limat.

Gandingan Salleh Wahab dan Al-Hami Zurairi melengkapkan kemenangan bergaya kontinjen ABE dengan menundukkan pemain versatile Azmi Jumat dan Kasim Utudiki yang mewakili kontijen Mix FKJI, dengan kiraan 8-1.

Dalam pada itu, Pengurus Pasukan Tenis Kontinjen ABE, Salleh Wahab berpuas hati dengan kejayaan yang dilakarkan pasukan ABE dan menganggap kecemerlangan tersebut adalah hasil daripada kesungguhan dan semangat juang yang ditunjukkan para pemain sepanjang kejohanan itu diadakan.

“Walaupun kebanyakan kami diwakili oleh  pemain muda yang masih mentah dan kurang berpengalaman, tetapi dengan komitmen tinggi yang berterusan, sikap tidak mudah mengalah, dan semangat berpasukan dan setiakawan yang ditunjukkan telah mendorong kami untuk memberikan yang terbaik untuk kontijen ABE.

“Sebenarnya kalah ataupun menang itu bukanlah menjadi prospek utama kami, tetapi apa yang lebih penting adalah peluang untuk meningkatkan indeks keceriaan dan interaksi kekeluargaan dalam kalangan warga UMS menerusi aktiviti sukan yang diadakan,” katanya.

Pengerusi penganjur acara tenis Sukan Staf UMS 2018, Davis Juadis turut memuji semangat kesukanan tinggi yang ditunjukkan seramai 47 orang atlet yang bertanding dalam kejohanan tersebut.

“Bagi pihak penganjur, saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada para peserta yang telah menunjukkan komitmen dan semangat kesukanan yang terpuji sepanjang kejohanan ini diadakan” ujar beliau.

Selain acara tenis, beberapa acara sukan yang lain juga dipertandingkan pada Sukan Staf UMS 2018 yang merupakan edisi ke-17, antaranya sukan futsal, bola tampar, sepak takraw, dan ping-pong serta acara larian dengan 17 kontinjen yang dibentuk melalui gabungan antara jabatan, fakulti, pusat, institut, dan unit yang terdapat di UMS terlibat menjayakan kejohanan yang berlangsung sepanjang 20 Julai sehingga 5 Oktober itu.