Mulakan Budaya Membaca Sejak Kanak-kanak – Datuk Dr. Yusof

RABU, 10 Oktober - Budaya suka membaca harus dipupuk sejak di peringkat kanak-kanak bagi mencapai hasrat ke arah modal insan yang berilmu tinggi.

Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah, Datuk Dr. Yusof Yacob berkata, masyarakat terutamanya  para ibu bapa harus mengambil peluang dan berkunjung ke pesta buku bersama anak-anak dan menjadikannya sebagai satu aktiviti keluarga yang berkualiti.

Menurutnya, pesta buku sememangnya sering diadakan di Kota Kinabalu namun ianya berskala kecil dan bersifat ad-hoc.

“Mungkin tidak keterlaluan jika penganjur menjadikan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur sebagai contoh atau penanda aras dan hala tuju Pesta Buku Borneo pada masa akan datang,” ujarnya dalam teks ucapan perasmian penutupan program tersebut yang dibacakan oleh Pembantu Menteri Pelajaran dan Inovasi, Jennifer Lasimbang.

Selain itu, beliau juga menyarankan agar pihak penganjur memikirkan secara serius idea untuk mewujudkan Anugerah Buku Borneo sebagai pengisian utama pada Pesta Buku Borneo pada masa akan datang.

Terdahulu, Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS) Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin menyatakan komitmen UMS dalam memartabatkan lagi Pesta Buku Borneo dengan melibatkan bantuan daripada agensi-agensi kerajaan dan swasta pada masa akan datang.

“Dengan sokongan semua pihak terutamanya masyarakat dan penggemar buku Borneo ini, tidak mustahil Pesta Buku Borneo boleh pergi lebih jauh.

“Saya juga berharap kunjungan orang ramai, ibu bapa dan pelajar-pelajar ke pesta buku ini telah mendatangkan impak yang positif dan dimanfaatkan sepenuhnya. Jadikan kunjungan ke pesta buku ini bukan sahaja sebagai satu aktiviti keluarga yang berkualiti, tetapi bagi peminat-peminat buku, ini adalah peluang keemasan untuk menambah koleksi buku,” tambahnya.

Teks ucapan beliau dibacakan Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi UMS, Profesor Madya Dr. Normah Awang Besar.

Turut hadir, Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah, Asmiah Ajamain; Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Pesta Buku Borneo 2018 Sandapak Enterprise, Haji Osman Langkap; serta Pengarah Penerbit UMS, Profesor Madya Dr. Asmady Idris.