Barisan MPP Baharu Perlu Jadi Jambatan Penghubung Antara Pelajar Dan Pentadbiran Universiti

KHAMIS, 18 OKTOBER – Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. Ismail Ali mengingatkan barisan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) baharu yang memenangi Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (PMPP) semalam agar menjalankan amanah yang dipikul dengan penuh bertanggungjawab dan berintegriti.

Katanya, barisan MPP yang dilantik telah diberi kepercayaan sepenuhnya oleh warga pelajar UMS untuk memainkan peranan menjadi jambatan penghubung di antara pelajar dan pihak pentadbiran universiti.

“Barisan MPP sememangnya komponen penting dalam Universiti Awam kerana mereka merupakan harapan dalam membawa isu-isu kebajikan pelajar ke pengurusan universiti, bahkan kerajaan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia juga turut mengangkat martabat kepimpinan pelajar universiti agar bersedia untuk menjadi bakal pemimpin akan datang,”katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi pengumuman keputusan Pemilihan MPP UMS Sesi 2018/2019 di Auditorium Perpustakaan UMS semalam.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada semua warga pelajar UMS yang turun untuk menunaikan tanggungjawab pada PRK kali ini, selain turut berpesan agar para pelajar terus menumpukan perhatian terhadap pengajian dan tidak melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti yang mampu mencemar imej universiti dan membahayakan keselamatan diri.

Pada sesi pemilihan MPP kali ini, sejumlah 43.43% pelajar turun untuk menunaikan kewajipan mengundi barisan MPP baharu yang meliputi 20 kerusi fakulti dan 10 kerusi umum termasuk di UMS Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) dan Fakulti Pertanian Lestari (FPL) Kampus Sandakan.

Bagi kerusi umum di Kampus Kota Kinabalu, sejumlah 17 calon bertanding bagi merebut tujuh kerusi yang dipertandingkan.

Tujuh kerusi tersebut dimenangi Syakur Maming (2657 undi), Muhd Jivean Johan Wira Ahmad (2811 undi), Kellin Wong Kai Xin (2253 undi), Mohammad Zaiful Junaedi (2946 undi), Sugianto Johan (2219 undi), Suzanne Chee Suxian (2965 undi), dan Nur Wahidayah Wahipin (2219 undi).

Fauzan Mirza Eko dan Nadia Mohd Arif Teo pula terpilih bagi menyandang dua kerusi di UMSKAL, manakala satu kerusi di FPL diisi Nor Aini Aqilah Ismail.

Kerusi Fakulti pula menyaksikan 9 kerusi menang tanpa bertanding, yang dimenangi oleh Janifal Alipal (Pascasiswazah), Mohd Fazri Kiram dan Noraisyah Mohd Tahang (Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan), Jetli Chung Li Kuot (Fakulti Komputeran dan Informatik – Kampus Kota Kinabalu), Ain Farhana Md Yazid dan Muhammad Zulfaeqar Masri (Fakulti Psikologi dan Pendidikan), Rizaldi Amzirwan dan Melissa Adrine Peter (Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan), dan Chong Pei Qi (Fakulti Kejuruteraan).

11 lagi kerusi fakulti yang dipertandingkan diisi oleh Ker Jia Hui dan Marsha Muhammadan (Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan), Ou Mei Lean dan Rabiatul Adawiyah Rosman (Fakulti Sains dan Sumber Alam), Hardianto Aedy Rahman dan Nur Syahiran Abd Razak (Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan), Muhamad Amirul Aiman Mohd Azam dan Roselyn Ihnesia Raymond (FPL), Kieran Lim Hong Xun dan Emlyn Anak Jonathan Sunggih (Fakulti Kewangan Antarabangsa Labuan), dan Nurfarah Shakila Nicolas Patrick Pisol (Fakulti Komputeran dan Informatik – Kampus Labuan).