Program Mobiliti Pelajar Universitas Pasundan, Indonesia di FPP UMS

JUMAAT, 19 OKTOBER - Seramai empat pelajar Universitas Pasundan (UNPAS), Bandung, Indonesia telah terlibat dalam Program Mobiliti ke Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Rombongan pelajar tersebut diketuai oleh wakil Dekan Bidang Akademik Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik, Dr. Heri Erlangga, dan diiring oleh Ketua Program Studi Ilmu Kesejahteraan Sosial, Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik Dr. Abu Huraerah dan Ketua Program Studi Ilmu Administrasi Bisnis, Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik, Ida Hindarsyah.

Program tersebut adalah sebagai timbal balas kepada Program Mobiliti Pelajar Berkredit antara pelajar UMS dan UNPAS yang melibatkan penghantaran seramai tujuh orang pelajar tahun tiga Program Kerja Sosial (HA52) yang diketuai Ketua Programnya, Dr. Peter Voo Su Kiong ke UNPAS pada 28 Ogos lalu, dengan ketujuh-tujuh pelajar tersebut akan menjalani pengajian selama satu semester bermula September 2018 hingga Januari 2019.

Keempat-empat pelajar UNPAS pula akan mengikuti aktiviti-aktiviti akademik dan bukan akademik sepanjang tempoh semester I, 2018-2019 untuk menimba ilmu pengetahuan dan pengalaman budaya di bawah Program Kerja Sosial, FPP.

Program mobiliti antara dua universiti itu adalah hasil jalinan kerjasama yang terjalin melalui Memorandum Persefahaman (MoU) antara UMS dan UNPAS, dengan pelajar kedua-dua universiti mendapat manfaat dari segi pendedahan kepada persekitaran akademik yang berbeza, selain kerjasama turut mampu diluaskan dalam bentuk kerjasama dalam penyelidikan, penganjuran seminar dan pertukaran tenaga akademik.