37 Peserta Sertai Program Komuniti Generasi Inovasi Sekolah Luar Bandar FPP UMS

JUMAAT, 19 OKTOBER - Seramai 37 peserta terlibat dalam menjayakan program Komuniti Generasi Inovasi Sekolah Luar Bandar anjuran pelajar Pascasiswazah Program Ijazah Sarjana Pendidikan (Kurikulum dan Pengajaran) Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP), Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Pengarah program, Emylen Shim Nesron berkata, program itu yang berlangsung di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Fuad Stephens, Kiulu diadakan bertujuan untuk meningkatkan kemahiran berfikir masa depan berasaskan konsep Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) dan merangsang daya pemikiran kreatif dan inovatif peserta dalam melaksanakan aktiviti mereka cipta.

“Program yang disertai pelajar Tingkatan 4 ini dibahagikan kepada dua aktiviti, iaitu aktiviti berkisar tentang perkembangan komputer yang menuntut peserta mencipta sebuah komputer yang lebih canggih dan berteknologi tinggi sesuai dengan keperluan masa hadapan, serta aktiviti mereka cipta jalan raya masa hadapan bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas serta memenuhi keperluan masyarakat.

“Melalui aktiviti yang dijalankan itu mampu merangsang pemikiran para peserta untuk menangani permasalahan pada masa kini dan mengembangkannya untuk keperluan masa hadapan dengan menggunakan konsep sains yang dipelajari, selain berfikir sejauh mana keperluan masyarakat dipenuhi melalui reka cipta masa hadapan yang dihasilkan,” katanya.

Jelas beliau, berdasarkan temu bual yang diadakan bersama peserta, rata-rata memberikan maklum balas yang positif terhadap penganjuran program berkenaan.

“Mereka sangat teruja kerana aktiviti yang disediakan dapat mencabar daya pemikiran mereka untuk mengaitkan ciptaan masa depan sesuai dengan perkembangan sains dan teknologi, ekonomi, tenaga lestari, teknologi hijau dan tuntutan nilai sejagat,” ujar beliau.

Program tersebut diakhiri dengan majlis penyampaian hadiah bagi aktiviti yang dipertandingkan serta penyampaian cenderamata oleh pensyarah kanan FPP, Dr. Sopiah Abdullah, mewakili Dekan FPP, Prof. Dr. Hj. Mohd. Dahlan Hj. A. Malik kepada wakil pengetua SMK Tun Fuad Stephens, Duil Lakasa.