Perpustakaan Main Peranan Penting Hidupkan Budaya Ilmu

ISNIN, 29 OKTOBER – Perpustakaan memainkan peranan penting menghidupkan budaya ilmu dalam kalangan warga universiti.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin berkata, untuk itu perpustakaan memerlukan kerjasama dan sokongan semua fakulti serta komunitinya untuk sama-sama menyemarakkan aktiviti yang boleh memperkasakan budaya ilmu di universiti itu.

“Hubungan yang harmoni di antara Jabatan, Fakulti, Pusat, Institut dan Bahagian (JFPIB) dan Perpustakaan UMS haruslah utuh dan menyeluruh kerana semuanya saling memerlukan serta saling melengkapi.

“Saya berharap seluruh JFPIB akan turut serta dan menyokong usaha murni Perpustakaan UMS untuk terus merancakkan lagi kegiatan ilmu seperti ini,” katanya ketika menyempurnakan Program Budaya Ilmu UMS 2018, baru-baru ini.

Datuk Dr. D Kamarudin berkata, dalam UMS, pengguna perpustakaan adalah terdiri daripada kakitangan pentadbiran, kakitangan akademik dan pelajar yang akan memanfaatkan pelbagai perkhidmatan serta kemudahan.

Katanya, pada masa yang sama, pengguna perpustakaan memerlukan maklumat yang terkini, tepat dan pantas.

“Justeru, pelanggan perpustakaan haruslah lebih bijak dalam memberikan respon atau maklum balas kepada perpustakaan agar perkhidmatan dan kemudahan yang ditawarkan sentiasa menepati keperluan semasa pengajaran, pembelajaran serta penyelidikan di universiti ini, sesuai dengan fungsinya.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan syabas dan tahniah kepada jawatankuasa Pelaksana Program Budaya Ilmu UMS 2018 yang telah bertungkus lumus berusaha memastikan program ini berjalan lancar seperti yang dirancang,” katanya.

Hadir sama pada program itu, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Prof. Dr. Rasid Mail; Pendaftar UMS, No’man Hj Ahmad; Bendahari UMS, Zallifah Shadan dan Pemangku Ketua Pustakawan, Zawawi Tiyunin.