Sabah Perlu Wujud Lebih Banyak Pusat Intervensi Awal Golongan Autisme

KHAMIS, 01 NOVEMBER – Sabah memerlukan lebih banyak Pusat Intervensi Awal Golongan Berkeperluan Khas Autisme diwujudkan bagi kanak-kanak autisme.

Timbalan Ketua Menteri Sabah yang juga merupakan Patron Persatuan Autisme Sabah, Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau berkata, kewujudan pusat itu penting bagi membolehkan golongan tersebut menjalani terapi pendidikan.

“Ini juga adalah bagi memberi pendedahan awal kepada ibu bapa, guru dan masyarakat mengenai penyakit autisme,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan yang dibacakan oleh Pembantu Menteri Pelancongan Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Azhar Matussin sempena program UMS Sunset Autism Run 2018 yang berlangsung di Dataran Dewan Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini.

Tambah beliau, program sebegini perlu diteruskan bagi memupuk sifat empati dalam kalangan masyarakat agar menerima kekurangan individu lain.

“Teras kasih sayang dalam kalangan komuniti khususnya dalam usia muda penting bagi membantu proses sosialisasi golongan autistik termasuk mewujudkan rasa kekitaan bagi mengelak mereka rasa terasing dengan rakan sebaya lain,” ujar beliau.

Bertemakan ‘Embrace The Amazing’, lebih 200 peserta terdiri daripada 66 kanak-kanak autistik berumur antara 3 hingga 16 tahun menyertai larian sejauh 7 kilometer dan 2.5 kilometer anjuran bersama Persatuan Autisme Sabah dan Persatuan Alumni Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan UMS.

Program tersebut bertujuan untuk mewujudkan kesedaran dan penerimaan terhadap golongan autisme di Sabah serta menjadi landasan membina kumpulan sokongan terhadap keluarga yang mempunyai anak autistik.