Warga FPSK Tingkat Nilai Darjah Kegembiraan UMS Melalui Hari Keluarga

JUMAAT, 16 NOVEMBER - Kira-kira 200 kakitangan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) menyertai Hari Keluarga anjuran Kelab Kembara fakulti itu baru-baru ini.

Program yang turut disertai oleh ahli keluarga kakitangan masing-masing telah dibahagikan kepada empat kumpulan iaitu kumpulan merah (Lymphocytes), hijau (Macrophage), biru (Basophil) dan kumpulan kuning (Platelets).

Menurut Dekan FPSK, Prof. Dr. Mohd. Saffree Jeffree, program itu antara lain bertujuan untuk meningkatkan darjah kegembiraan warga FPSK selaras dengan penekanan universiti terhadap nilai happiness ke arah transformasi Universiti Industri 4.0.

“Di samping itu, hari keluarga ini juga menjadi wadah untuk merapatkan lagi hubungan kekeluargaan dalam kalangan warga FPSK selain sebagai satu amalan gaya hidup sihat yang boleh membawa kepada kecergasan fizikal dan mental,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga berharap agar program sihat seperti itu akan diteruskan pada setiap tahun dengan pengisian aktiviti yang lebih menarik.

Dalam pada itu, seorang peserta program merangkap urusetia Hari Keluarga, Rina Norgainathai berkata, beliau sangat teruja dan terhibur dengan aktiviti-aktiviti yang disediakan sepanjang program tersebut yang disifatkannya sangat baik dalam membina semangat berpasukan yang tinggi dalam kalangan kakitangan FPSK.

Antara pengisian yang telah diadakan ialah acara sukaneka untuk kanak-kanak dan ahli keluarga, pertandingan mewarna untuk kanak-kanak, pertandingan karaoke kategori dewasa dan kanak-kanak serta cabutan bertuah.

Sumber: Hasmi Hashim