PALAPES Laut, KKTM Ungguli Cabaran Tri Challenge UMS

RABU, 21 NOVEMBER – Pasukan PALAPES Laut dan Pasukan Kolej Kediaman Tun Mustapha (KKTM) berjaya mengungguli cabaran Tri Challenge UMS 2018 peringkat Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang berlangsung di Pantai Pusat Pembangunan Luar (ODEC) baru-baru ini, cabaran yang menyaksikan para peserta melakukan renang 200m, larian UMS Peak 8km, berbasikal sejauh 13km, dan cabaran berhalangan.

PALAPES Laut dinobat sebagai juara keseluruhan bagi kategori Unit Beruniform, manakala KKTM muncul juara keseluruhan bagi kategori Kolej Kediaman, sekali gus menyaksikan kedua-dua pasukan menerima Piala Kejuaraan yang disampaikan Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Mohd Azis Jamman.

Terdahulu, Datuk Azis turut menyampaikan hadiah bagi setiap kategori, iaitu hadiah johan bagi kategori Unit Beruniform Lelaki, yang diungguli pasukan PALAPES Darat Lelaki A, manakala naib johan dan tempat ketiga masing-masing dimenangi pasukan PALAPES Udara Lelaki A dan SISPA Lelaki A.

Bagi kategori Unit Beruniform Wanita, hadiah bagi johan dimenangi pasukan PALAPES Laut Wanita A, manakala pasukan SISPA Wanita A dan PALAPES Udara Wanita B masing-masing memenangi hadiah bagi naib johan dan tempat ketiga.

Kategori Kolej Kediaman Lelaki pula menyaksikan KKTM B muncul johan, manakala tempat kedua dan ketiga dimenangi KKTM A dan Kolej E, dan rentak kecemerlangan pasukan KKTM diteruskan oleh pasukan wanita yang menjadi satu-satunya pasukan yang berjaya menamatkan saingan bagi kategori Kolej Kediaman Wanita, sekali gus dinobat johan bagi kategori tersebut.

Turut dipertandingkan kategori Terbuka Lelaki yang dimenangi pasukan SISPA Staff, manakala PALAPES Darat muncul naib johan, dan pasukan The Dream Team memenangi tempat ketiga.

Hadiah bagi johan adalah wang kemenangan bernilai RM400, pingat serta hamper, manakala naib johan dan tempat ketiga masing-masing mendapat RM300 dan RM200, pingat serta hamper.

Terdahulu, Datuk Azis ketika berucap merasmikan program itu berkata, penganjuran cabaran tersebut mampu memupuk semangat kesungguhan untuk berjaya dalam diri setiap pelajar serta keyakinan untuk mencapai sesuatu yang tidak mustahil.

Katanya, semangat sebegini amat perlu diterapkan dalam diri anak-anak muda yang bakal menjadi pemimpin yang mencorak lanskap pembangunan negara.

Hadir sama pada program tersebut Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin; Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Dr. Ismail Ali; dan Pengarah Pusat Sukan UMS, Mohd Asyraaf Abdullah.