Masalah Penglihatan Tidak Halang Tiga Graduan UMS Genggam Ijazah Sarjana Muda

RABU, 28 NOVEMBER - Masalah penglihatan tiga graduan Universiti Malaysia Sabah (UMS) tidak menjadi penghalang mereka untuk meraih impian.

Nur Shahieda Eddie, Ally Racheal Yunus dan Amirul Nabil Jamaludin, masing-masing berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda sekali gus diraikan pada Majlis Konvokeysen UMS ke-20.

Bagi Nur Shahieda, masalah yang dihadapinya bermula dari peringkat awal usia dan semakin merosot ketika berada di tingkatan tiga.

“Saya terpaksa menggunakan kanta pembesar pada awalnya tetapi sejak masuk UMS, saya menggunakan kanta pembesar elektronik sumbangan daripada pihak kebajikan universiti.

“Saya menyiapkan tugasan yang diberikan seperti pelajar lain, tetapi akan meminta bantuan daripada rakan untuk memeriksa kesilapan ejaan dan format tugasan,” katanya yang mengambil jurusan Sarjana Muda Ekonomi (Ekonomi Perancangan dan Pembangunan).

Menjadikan pakar ekonomi cacat penglihatan iaitu Allahyarham Prof. Datuk Dr Ismail Salleh sebagai sumber inspirasi, Nur Shahieda turut memberi pesanan kepada golongan kurang bernasib baik agar tidak berputus asa dalam hidup.

“Selagi ada peluang untuk belajar, teruskan. Sebab kejayaan kita hanya dari kita, dan jangan jadikan kekurangan yang ada sebagai alasan untuk tidak berjaya,” katanya.

Kisah yang sama turut dikongsikan Ally Racheal dari Kampung Lodung, Kudat yang menceritakan bagaimana deria penglihatannya lenyap ketika berusia 13 tahun.

“Sewaktu lahir doktor sahkan saya sebagai anak normal, tetapi bermula di bangku sekolah iaitu semasa darjah satu, penglihatan semakin kabur dan kemudiannya tidak dapat melihat tulisan di papan tulis.

“Doktor pakar ada memberitahu bahawa semakin saya meningkat usia penglihatan saya semakin teruk, dan ketika umur saya 13 tahun penglihatan saya pun lenyap,” katanya.

Graduan Sarjana Muda Sains Sosial dengan Kepujian (Sejarah) itu turut berkongsi tips membangkitkan semula semangat dalam diri.

“Sebenarnya saya fikirkan kesusahan keluarga dan kedua orang tua saya, masa depan saya, dan berpegang kepada kepercayaan agama untuk timbulkan balik semangat dalam diri yang pada suatu ketika pernah merasa sangat berputus asa,” jelasnya lagi yang juga anak sulung daripada empat adik beradik.

Dalam pada itu, Amirul, graduan Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial menyatakan bahawa penyakit Glaukoma telah menyebabkan beliau mempunyai penglihatan terhad sejak tahun 2010.

Beliau yang berasal dari Pontian Johor memaklumkan masalah yang dihadapinya itu juga menyebabkan dia memerlukan masa agak lama untuk menghabiskan sesebuah buku bacaan.

“Saya kemudiannya mulai menyusun masa belajar dengan teliti iaitu bermula selepas solat maghrib sehingga jam 10.00 malam dengan mendapatkan pertolongan rakan-rakan bagi bahan-bahan ulangkaji.

“Walau bagaimanapun, saya tidak menjadikan kekurangan ini sebagai penghalang diri saya untuk bergiat aktif dalam sebarang aktiviti. Saya merupakan Presiden untuk Mahasiswa Orang Kurang Upaya UMS pada tahun ke-3 pengajian dan banyak melakukan aktiviti sukan bersama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS,” tambah Amirul.

Ketika ditanya mengenai perancangan masa depan, anak bongsu kepada lima adik-beradik itu mahu mengikut jejak ayahnya menceburi bidang keusahawanan pertanian.

“Saya mahu membantu ayah mengembangkan projek-projek penternakan dan penanaman, serta dalam masa yang sama akan menyambung pelajaran sekiranya mempunyai peluang,” jelas penerima Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial itu lagi.

Majlis Konvokesyen UMS yang berlangsung pada 24-26 November itu menyaksikan seramai 5,003 graduan menerima ijazah terdiri daripada 55 penerima ijazah doktor falsafah, 603 ijazah sarjana, 4,276 ijazah sarjana muda dan 69 graduan diploma.

Sumber: Maxwell Atan Hillary Saing dan Al Hidayah Awang