Semangat Juang Tinggi Kunci Kejayaan Penerima Anugerah Pelajaran DiRaja UMS

RABU, 28 NOVEMBER - Semangat juang tanpa mengenal erti putus asa menjadi kunci kejayaan Muhammad Izzudin Rumaling, graduan yang dinobatkan sebagai penerima Anugerah Pelajaran DiRaja pada Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Sabah (UMS) ke-20.

Menurutnya, sesuatu kejayaan tidak akan datang bergolek semudah yang disangka dan kadang kala ia memerlukan pengorbanan.

“Tidak kira berkorban dari segi masa, wang dan keluarga, banyak pengorbanan yang perlu dilalui bagi memastikan kejayaan menjadi milik kita,” katanya ketika ditemui media selepas menerima anugerah berkenaan.

Izzudin berkata, bergelar sebagai mahasiswa mempunyai banyak cabaran yang perlu dilalui.

“Jangan jadikan cabaran ini sebagai penghalang, biarkan ia sebagai pembakar semangat untuk terus berdaya saing dan kekal melangkah ke hadapan,” katanya yang juga graduan sarjana muda Fizik dengan Elektronik dari Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA).

Beliau juga menyuarakan hasrat untuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

“Saya ingin membawa perubahan dalam kehidupan keluarga saya. Perubahan yang membawa kebaikan dan kehidupan yang lebih selesa. Itulah impian saya,” ujar Izzudin.

Anugerah Pelajaran DiRaja adalah antara anugerah yang diberikan UMS bagi menghargai kegigihan, ketekunan dan kecekalan pelajar yang menunjukkan prestasi cemerlang dalam bidang akademik dan kokurikulum.

Sumber: Nurica Nobily