SPSSK 2018 Platform Bincang Idea Sains Sosial dan Kemanusiaan

KHAMIS, 29 November - Lebih 100 peserta terdiri daripada pelajar prasiswazah dan pascasiswazah menghadiri Seminar Kebangsaan Pascasiswazah Sains Sosial dan Kemanusiaan (SPSSK) 2018 yang diadakan di Theatrette Ahmad Nisfu, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, (FKSW) Universiti Malaysia Sabah (UMS), kelmarin.

Seminar sehari itu merupakan platform ke arah membawa pelbagai idea sains sosial dan kemanusiaan di bawah satu bumbung untuk dibincang, dicabar, dikritik dan diterima oleh para peserta seminar.

Menurut Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. D Kamarudin D Mudin, penganjuran seminar tersebut membolehkan para peserta dan pembentang berkongsi pengalaman dan pendapat untuk mengatasi sebarang masalah yang dihadapi sepanjang menjalankan penyelidikan.

“Keadaan dunia yang semakin mencabar dan proses globalisasi yang berlaku menyebabkan seseorang sentiasa menuntut ilmu baharu, di samping mengemas kini ilmu yang sedia ada dalam bidang kepakaran masing-masing. Ini penting agar ilmu yang sedia ada tidak menjadi ketinggalan zaman, dan dapat membantu dalam pembangunan modal insan sesebuah negara.

“Saya berharap agar seminar pascasiswazah ini akan menjadi titik-tolak untuk kita bersama-sama berganding bahu dan berkongsi komitmen untuk memastikan proses pengajian dan penyelidikan saudara-saudari berjalan dengan lancar dan sempurna, dan pada akhirnya akan dapat menamatkan pengajian dengan jayanya di dalam tempoh yang ditetapkan,” ujarnya pada majlis perasmian seminar berkenaan.

Teks ucapan beliau dibacakan Dekan FKSW, Profesor Dr. Ismail Ibrahim.

Tambah Datuk Dr. D Kamarudin, sebagai usaha membantu para pelajar pascasiswazah supaya lebih kompetitif dan berinovatif, pihak pengurusan UMS telah menyediakan pelbagai insentif berupa bantuan kewangan dan geran penyelidikan khas untuk para pelajar.

“Sumber kewangan merupakan motivasi penting dalam memastikan para pelajar pascasiswazah khasnya menyelesaikan pengajian mereka dalam tempoh masa yang ditetapkan.

“Sehubungan itu, UMS menerusi Pusat Pengajian Pascasiswazah menawarkan Skim Bantuan Pascasiswazah kepada para pelajar Doktor Falsafah (PhD) dan Sarjana, khusus bagi membantu meringankan beban kewangan para pelajar,” katanya.

SPSSK menampilkan seorang sejarawan negara, yang juga merupakan mantan Dekan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) UMS, Profesor Emeritus Datuk Dr. Ahmad Adam sebagai penyampai ucaptama seminar tersebut.

Turut hadir, wakil Dekan Pusat Pengajian Pascasiswazah, Dr. Maria Lourdes dan Pengerusi SPSSK, Profesor Dr. Dzurizah Ibrahim.